kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Suyla işkenceyi savundu

Giriş Saati : 16.01.2009 10:11
Güncelleme : 16.01.2009 19:56
Yeni Haber
Görev süresinin sonuna gelen ABD Merkezi Haberalma Örgütünün (CIA) Başkanı Michael Hayden, terör zanlılarına uygulanan suyla işkenceyi savundu.

Hayden gazetecilere yaptığı açıklamada, suyla boğulma hissi veren sorgulama metodunu yine savunurken, "örgütümüz bunu heves için değil görev duygusuyla yaptı ve en iyi yasal danışmayla yaptı. Programın maksimum bilgiyi sağladığına eminim" dedi.

CIA Başkanı, suyla boğulma hissi yaratma işkencesinin sadece çok önemli 3 terörizm şüphelisine uygulandığını ve 2003'de durdurulduğunu iddia etti.

HAYAL KIRIKLIĞI

CIA Başkanı Hayden, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in hala yakalanamamış olmasının 2,5 yıllık görev süresindeki bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti.

Ladin ve üst düzey yardımcılarının saklandığı düşünülen Pakistan'ın dağlık sınır bölgelerinin artık onlar için güvenli bir sığınak olmadığını ileri süren Hayden, El Kaide liderliğinin bugün artık bu bölgenin ne güvenli ne de sığınak olmadığını düşündüklerine inandığını söyledi.

"Pakistanlı müttefiklerimizle birlikte başardığımız şey, orada dengeyi değiştirmek oldu" diyen CIA Başkanı, Bin Ladin'in bu hafta ortaya çıkan ses kasetinin amacının ise, sadece yaşadığını göstermek olabileceğini ileri sürdü.

Hayden, Usame Bin Ladin saklanmakla meşgul olduğu ve enerjisinin büyük kısmını kendisini korumaya harcadığı için, operasyonlarla daha çok ilgilenen yardımcısı Ayman el Zevahiri'nin muhtemelen Ladin'den daha önce yakalanacağını da idida etti.

Afganistan'daki Amerikan kuvvetleri geçen yıl Pakistan'ın sınır bölgelerine 30'a yakın füze saldırısı düzenledi.

Amerikan hükümeti bu saldırıları kendilerinin yaptığını kabul etmiyor, ancak ABD'nin üst düzey bir terörle mücadele yetkilisi, bu hafta yaptığı açıklamada, saldırılarda 8 üst düzey El Kaide liderinin öldüğünü söyledi.Pakistan ise bu saldırıları toprak bütünlüğünün ihlali diye resmen kınadı.

Ancak Pakistan'ın Washington Büyükelçisi Hüseyin Hakkani, ABD-Pakistan işbirliğinin Afganistan'a militanların sızmasını azalttığını söyledi. Hakkani, "aksine, sızmaların tersine döndüğünü, Taliban ve cihadiler diye tanınan militanların şimdi, sınır bölgesindeki üslerini korumak için Pakistan'a sızdıklarını" söyledi.

İRAN VE SURİYE

Hayden ayrıca, İran'ın nükleer silah geliştirme programına devam edip etmeme konusunda karar vermeye yaklaştığına inandığını da belirtti.
CIA Başkanı, örgütünün önemli başarılarından biri olarak, Suriye'nin gizli bir nükleer santralını belirlemek olduğunu söyledi.

Nükleer santral olduğundan şüphelenilen tesis İsrail hava kuvvetlerinin 2007'de düzenlediği bir saldırıda imha edilmişti.

Hayden başkan seçilen Barack Obama'ya geçen ay CIA'in, tutuklama ve sorgulama dahil, gizli operasyonları hakkında bilgi verdiğini de açıkladı.