kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gurbetçiden Gazze protestosu

CİHAN
Giriş Saati : 16.01.2009 10:51
Güncelleme : 16.01.2009 19:56
Yeni Haber
Yeni Zelanda'nın İnvercargill kentinde kafe işleten Türk vatandaşı Mustafa Tekinkaya, Gazze'de yaşanan vahşeti protesto etmek için dükkânına İsraillilerin girmesini yasakladı. 20 kadar Yeni Zelandalı, Tekinkaya'nın bu kararına tepki göstermek için bugün kafe önünde protesto gösterisi düzenledi.

NZPA ajansının haberine göre, Tekinkaya'nın işlettiği Mevlana Kafe'ye giden İsrailli Natalie Bennie ve kardeşi Tamara Shefa aralarında İbranice konuşmaya başladı. İki kardeş, Tekinkaya'nın kendilerine nereli olduklarını sorduğunu, İsrailli olduklarını öğrenince de dükkânı terk etmelerini istediğini belirtti. Bennie, Tekinkaya'nın kendilerine "Defolun, size hizmet vermiyorum" dediğini iddia etti.

Kafenin önüne gelen protestoculardan Matthew Collins, "Bu davranışın yabancı bir ülkede yaşanan çatışmaya ne olumlu, ne de olumsuz katkısı olur" dedi. Mustafa Tekinkaya da kendisini "Savaş bitene kadar tepkimi göstermek için İsraillilere hizmet vermeyeceğim" diye savundu.

Mevlana Kafe'deki bu uygulama, ülkedeki diğer Türk vatandaşlarının da benzer protestolarına yol açtı. Kebapçı dükkanı olan Ali Uzun isimli Türk vatandaşı da İsraillileri restoranına almayacağını aktardı.

İsrail'in Yeni Zelanda'daki büyükelçisi Yuval Rotem, hükümetin bu türden İsrail karşıtı önlem alması gerektiğini duyurdu. Rotem, Southland Times gazetesine verdiği demecinde, "Bunun bir ırkçı saldırı olup olmadığını bilmiyorum ancak, Yahudi karşıtı faaliyetler durmalı" dedi.

Yeni Zelanda Müslüman Birlikleri Federasyonu Başkanı Cavid Han, Gazze'de yaşanan insanlık dramı nedeniyle İsrail'i kınadı ve Tekinkaya'nın neden böyle bir harekette bulunduğunu anlayabildiğini ifade etti.