kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Son perdeye yaklaşıldığını ümit ediyoruz"

Giriş Saati : 16.01.2009 09:57
Güncelleme : 16.01.2009 19:56
Yeni Haber
İsrail, Gazze Şeridi'ne karşı 3 haftadır sürdürdüğü saldırılarında "son perdeye yaklaşıldığını ümit ettiğini" bildirdi.

Başbakan Ehud Olmert'in sözcüsü Mark Regev, bugün ateşkes şartlarını görüşmek üzere başgörüşmecileri Amos Gilad'ın Mısır'ın başkenti Kahire'de ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Washington'da temaslarda bulunacağını hatırlattı ve "son perdeye yaklaştıklarını ümit ettiklerini" söyledi.

Sözcü, güvenlik kabinesinin toplanabileceğini ve bu toplantıdan kararlar çıkabileceğini de belirtti.

İsrailli yetkililer, güvenlik kabinesinin bugün ya da yarın toplanabileceğini bildirmişti.

Öte yandan saldırıların 21. gününe girilirken Gazze Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, saldırıda en az 1,105 Filistinli ölürken, 5 bin 100 Filistinli de yaralandı. Ölenlerin 700 kadarının sivil olduğu belirtiliyor.

İsrail'in Gazze saldırısı sırasında 10 askeri ile, Filistinlilerin attığı roketler nedeniyle 3 sivil İsrailli öldü.

İSRAİL'DEN SALDIRILAR HAFTASONU BİTEBİLİR SİNYALİ

İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev, İsrail'in Gazze operasyonunda "son oyununa girdiğinden umutlu olduğunu" söyledi. Regev, Kudüs'ta gazetecilere yaptığı açıklamada "Oyunun sonuna girdiğimizi ve amacımız olan ülkenin güneyinde sürekli ve kalıcı sükuneti sağlama amacımıza ulaştığımızı umuyorum" dedi.

İsrail, Gazze operasyonunu Filistin tarafından İsrail'in güneyine düzenlenen roket saldırılarını durdurmak için başlattığını açıklamıştı.

Mark Regev, operasyonun bu hafta sonu durdurabileceğini de ima ederek kabine bakanlarının "bu hafta başında harekete geçmesinin mümkün" olduğunu ifade etti. Ancak yine de İsrail yönetiminin, ateşkes görüşmelerinde bulunmak için Kahire ve Washington'a giden heyetlerinden cevap bekleyeceğini aktardı.

İsrail, 27 Aralık'ta Gazze'ye operasyon başlatmıştı. Bugün üçüncü haftası dolan saldırılarda bin 200'e yakın Filistinli hayatını kaybederken, 13 İsrailli öldü.

İSRAİL TANKLARI TEL EL HAVA'DAN ÇEKİLDİ

İsrail tankları, dün girdikleri Gazze'nin güneyinde bulunan Tel El Hava ve El Rimal mahallelerinden çekildi.

Tankların, Gazze'deki Netzarim'de bulunan son saldırı öncesindeki mevzilerine döndüğü bildirildi.

İsrail askerlerinin geri çekilirken, birçok kişiyi de tutukladığı öğrenildi.

Önceki gün gece yarısından başlayarak Tel El Hava ve El Rimal bölgelerinde ilerleyen İsrail ordusu tanklarının açtığı ateş, evlerin vurulması bölgede çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olurken, dünkü operasyonlarda ne kadar can kaybı olduğu henüz tam olarak belirlenemedi.

GAZZE'DEN SICAK FOTOĞRAFLAR!...

24 saat süren saldırının ardından tankların çekilmesi sonrası bugün arama kurtarma ekipleri bölgede ölü ve yaralılara ulaşmaya çalışırken, sabah saatlerinde yıkıntılar arasında 23 kişinin cesedine ulaşıldı. Ekiplerin çalışmaları sürüyor.

Gazze'deki Acil Servis ve Ambulans Hizmetleri Başkanı Muaviye Hasaneyn, yeni bulunan cesetlerle, operasyonun başlangıcından bu yana ölenlerin sayısının 1133'e çıktığını, yaralıların sayısının da 5150 olduğunu ifade etti.

SALDIRININ İLK GÜNLERİ- GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

İsrail tanklarının ve askerlerinin, dün bütünüyle kuşattıkları Tel El Hava ve El Rimal'da altyapıya da büyük zarar verdikleri belirtiliyor.

Bir yandan denize, bir yandan da Gazze'nin tam merkezine uzanan her iki mahalle de Gazze'nin en gelişmiş semtleri. Burada bakanlık binaları, alışveriş merkezleri ile birçok sivil toplum örgütünün büroları da yer alıyor.
Bölge sakinlerinin birçoğunu evlerini korku içinde terk edip sokağa döken dünkü saldırıyla birlikte, sadece Gazze kentindeki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının okullarına sığınanların sayısının 26 bin dolayında olduğu da öğrenildi.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'nin Selahaddin caddesinin batı kısmındaki evlerde yaşayan Filistinlilerin hemen hepsi evlerini terk etti.Bunlar da BM'nin bölgedeki çeşitli okullarına sığındı.

Yine de dün akşam, Hamas'ın önde gelen liderlerinden İçişleri Bakanı Said Siyam'ın evine atılan bir füzeyle öldürülmesi sonrası, Gazze semalarının önceki günlere nispeten daha sakin olduğu ifade ediliyor.

Yerleşimin yoğun olduğu mahallelerdeki Gazzeliler, dün gece F-16'larla helikopter seslerini daha az duyduklarını belirtiyor.

İSRAİL GECE BOYUNCA 40 HEDEFİ VURDU

İsrail ordusu gece boyunca 40 hedefi vurdu. Vurulan yerler arasında, silah deposu olarak kullanıldığı öne sürülen bir cami, Hamaslı bir militanın evi, iki Hamas karakolu, eğitim kampı da yer alıyor.

Refah'ta, tankların açtığı ateşte, 14 yaşında bir çocuğun öldüğü, bir kişinin de yaralandığı belirtildi.

Han Yunus'taki Nasır hastanesinde de iki gün önceki operasyonlarda ağır yaralanan bir Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail, Gazze Şeridi'ne bu sabah Kerem Şalom geçiş noktasından 105 kamyon insani yardımların aktarılacağını duyurdu. Ayrıca Karni geçişi de açılarak bölgeye akaryakıt sevkıyatı yapılacak.

İsrail, Batı Şeria'da ise dün gece yarısından başlayarak yarın gece yarısına kadar tam kapatma uygulamasına geçti.

İsrail ordusu, saldırılarının başladığı 27 Aralık'tan bu yana her hafta sonu, Batı Şeria'da 2 günlük kapatma uygulamasına gidiyor.

İSRAİL ORDUSU, ARDINDA HARABE BİR ŞEHİR BIRAKTI

Gazze'de saldırıların ardından kent harabe haline dönerken, İsrail askerlerinin bir süre tutuklayıp daha sonra serbest bıraktığı Mohamed Zahuri, "Bombalama esnasında şehirden çıkmadık. İsrail askerlerinin bölgeye girdiğini duyduk ama yinede kaçmadık. Buna rağmen bomba sesleri ve insanların bağrışlarını duyduk ve sesler giderek çoğaldı" dedi.

İŞTE DÜNYANIN SESSİZ KALDIĞI VAHŞET!

İsrail askerlerinden bazılarının gelerek evlerinden dışarı çıkmalarını söylediklerini belirten Zahuri, "Kadınlar ve çocuklar hiçbir şey almadan evden çıktık. Tanklar geldi. Daha sonra İsrail askerleri bana kelepçe taktı ve dün ikindi saatlerinden bugün öğle saatine kadar bir odada bekletildim. Evimizdeki her şey parçalandı" diye konuştu.