kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

BM'ye sığınanlara bomba

16.01.2009
Gazze'de dün 700 Filistinlinin sığındığı BM binası, 400 kişinin bulunduğu bir hastane ve yabancı basın bürolarının olduğu 5 bina hedefteydi. Hamas'ın İçişleri Bakanı Said Siyam da öldü..
TANKLAR İLK KEZ İÇ MAHALLELERDE
Ateşkes müzakereleri sürerken İsrail, Gazze saldırısını sertleştirdi. 30 tank, 500 bin nüfuslu Gazze şehrinin en kalabalık semtlerine girince, Filistinli siviller evlerinden kaçmaya başladı. Ancak kaçıp sığındıkları Birleşmiş Milletler binası ile bir hastane ve yabancı basın merkezlerinin olduğu bina İsrail bombalarının hedefi oldu. Reuters ajansı, kaçmaya çalışan bir kadının "Bu bir felaket. Ölürsek diye dışarı çıkarken yanımıza kimliklerimizi alıyoruz. Tek istediğimiz bu kanın artık durması" sözlerine yer verdi. Bir hava saldırısında Hamas İçişleri Bakanı Said Siyam'ın evinin vurulması sonucunda Siyam ile kardeşinin de öldüğü bildirildi. Hamas olayı doğruladı.

BEYAZ FOSFOR BOMBASIYLA ÜÇ KEZ VURUP ATEŞ AÇTI
Yine sivil trajedisinin yaşandığı dünkü operasyonlar, Gazze Şeridi'nin Tel Havva bölgesinde yoğunlaştı. İlk hedef, BM'nin Filistinlilere dağıttığı gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin depolandığı bina oldu. Ancak içeride sadece yardım malzemeleri yoktu... İsrail operasyonundan kaçan tam 700 sivil de BM binasına, "güvenli" yere sığınmıştı. İsrail'in beyaz fosfor bombasıyla vurduğu bina alevler içinde kaldı, şans eseri can kaybı yaşanmadı. Üç kez vurulan binada 3 BM görevlisi yaralandı. Saldırının, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Tel Aviv'de olduğu sırada yaşanması dikkat çekiciydi. Daha önce Sudan'daki katliama müdahale etmekte geç kaldığı eleştirilerine maruz kalan, İsrail Lübnan'ı vurduğunda sessiz kalmakla suçlanan Birleşmiş Milletler, kendisine sığınan sivillerle birlikte hedef olduğunda da eli kolu bağlı kaldı.

İSRAİL BAŞBAKANI OLMERT: BİNADAN ATEŞ AÇILDI
Genel Sekreter, İsrail yönetimine "sert protestosunu ve kızgınlığını ilettiğini" söyleyebildi. Görüştüğü İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın özür dileyip "Yaşanan büyük bir hata. BM tesislerine daha fazla dikkat edeceğiz" dediğini aktardı. Gazze'deki BM yetkilisi, "Bu insanlar çok korkmuştu. En yakındaki BM binasına, bize sığınkmıştı. Koordinatlar daha önce bildirilmiş olmasına, binanın her yerinde BM logo ve bayrakları olmasına rağmen vurdular" dedi. Sözcü Chris Gunness "Beyaz fosforla vurulduk. Bu bomba suyla söndürülmüyor. Binada da söndürebilmek için kum yoktu. Yardımda dağıtılacak yakıtlar da yandı" dedi. İsrail Başbakanı Ehud Olmert "O binadan bize ateş açıldığı kesinlikle doğrudur. Ancak sonuçları üzücü oldu. Bunun için özür diliyorum" dedi.

DOKTORLAR: 2 GÜNDÜR AÇ ÇALIŞIYORUZ
İsrail'in dünkü bir diğer sivil hedefi, El Kudüs hastanesi oldu. 9 katlı hastane vurulduğunda içeride yaklaşık 400 kişi vardı. 3 roketin isabet ettiği hastanenin çalışanları, saldırıdan saatler sonra İsrail askerlerinin kendilerine silahlarla ateş açtığını söyledi. Fransız doktor Regis Garrigue, "Kuşatma altındayız. Dışarıda çatışmalar sürerken bile doktorlar ameliyatı sürdürüyor. Ancak malzememiz bitmek üzere. İki gündür yemek yemeden çalışıyoruz" dedi. İsrail, Kızılhaç'ın eşlik ettiği itfaiye araçlarına ancak saatler sonra hastanedeki yangına müdahale etme izni verdi. Üçüncü sivil hedef ise Reuters, AP gibi haber ajanslarıyla yabancı basın bürolarının bulunduğu El Şuruk binası oldu. Şehir merkezindeki binanın 13'üncü katı isabet aldı. Yine iş merkezlerinin bulunduğu 5 çok katlı bina da vuruldu. Gazetecilerden 3'ü ağır yaralandı.
Haberin fotoğrafları