kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu

Koç Holding'e 770 milyon dolarlık kredi

Giriş Saati : 13.01.2009 16:41
Güncelleme : 13.01.2009 17:21
Yeni Haber
Koç Holding, yaklaşık 770 milyon dolar kredi sağladığını duyurdu.

Koç Holding'den yapılan yazılı açıklamada, Koç Holding'in global mali piyasalardaki dalgalanma ve kredi piyasalarında yaşanan sıkışıklığa rağmen, yılın ilk konsorsiyum kredisi anlaşmasını başarıyla imzaladığı belirtildi.

Açıklamada, Koç Holding'in toplam 12 yabancı ve 2 Türk bankasının katılımıyla Koç Topluluğu şirketlerine kullandırılmak üzere 1 yıl vadeli 320 milyon ABD doları ve 3 yıl vadeli 339 milyon avro tutarlı bir kredi anlaşması imzalayarak, yaklaşık 770 milyon ABD doları borçlanma gerçekleştirdiği bildirildi.

Krizin etkilerinin yoğunlaştığı Ekim ayından bu yana Türkiye'de gerçekleştirilen ''en yüksek'' borçlanma tutarına denk gelen kredinin, ABN Amro Bank, Akbank, Barclays Bank, Calyon, Eurobank EFG Private Bank, HSBC Bank Plc, ING European Financial Services, National Bank of Greece, J.P. Morgan Chase Bank, Natixis, SociGS.A., Standard Chartered Bank, Türkiye Garanti Bankası ve WestLB'den oluşan Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen bankalarının geniş katılımıyla gerçekleştiği ifade edildi.

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları kaydetti:

''Pek çok dünya devinin bile kredi almakta zorlandığı bu günlerde, global kredi piyasalarında yaşanan zorluklar ve likidite sıkışıklığına rağmen 14 bankanın katılımıyla talep ettiğimiz tutarın üzerinde gerçekleştirdiğimiz bu işlem, Türkiye ve Koç Holding'e olan güvenin çok önemli bir göstergesi. Önümüzdeki dönemde de özellikle ekonomik reformların devamı ve IMF anlaşmasının da devreye girmesiyle güçlü Türk şirketleri, yatırımları ve büyümeleri için gerekli olan finansman kaynaklarına erişme imkanlarını sağlamaya devam edebileceklerdir.''

Kredinin maliyetinin geçmişe oranla artan risk primlerine paralel olarak yükseliş kaydetmekle birlikte, emsallerine oranla avantajlı olduğunu belirten Bulgurlu, 1 yıllık dolar bazındaki kredinin faizinin yıllık Libor artı yüzde 2,5, 3 yıllık avro bazındaki kredinin faizinin ise yıllık Euribor artı yüzde 4,5 olduğunu bildirdi.

KREDİDEN HANGİ ŞİRKET NE KADAR YARARLANACAK?

Koç Holding A.Ş'nin toplam 14 finans kuruluşunu kapsayan konsorsiyumdan sağladığı krediden, Aygaz 80 milyon dolar ve 53 milyon avro, Ford Otomotiv 20 milyon dolar ve 25 milyon avro, Otokar 10 milyon dolar, Türk Traktör ise 55 milyon avro tutarında dilimler kullanacak.
Koç Holding şirketlerinden Aygaz, Ford Otomotiv, Türk Traktör ve Otokar'dan İMKB'ye gönderilen yazılarda, sağlanan krediden kullanılacak miktarlara ilişkin bilgi verildi.

Türk Traktör'ün açıklamasında, finansman ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla Koç Holding tarafından temin edilen kredinin toplam 55 milyon avro tutarındaki kısmının Türk Traktör tarafından kullanılmasına karar verildiği belirtildi.

Otokar Otobüs Karoseri Sanayi A.Ş ise aynı kredinin toplam 10 milyon dolar kısmının şirket tarafından kullanılacağını duyururken, Aygaz bu krediden toplam 80 milyon dolar ve 53 milyon avro, Ford Otomotiv de 20 milyon dolar ve 25 milyon avro kullanacağını bildirdi.

Koç Holding, toplam 12 yabancı ve 2 Türk bankasının katılımıyla Koç Topluluğu şirketlerine kullandırılmak üzere 1 yıl vadeli 320 milyon ABD doları ve 3 yıl vadeli 339 milyon avro tutarlı bir kredi anlaşması imzalayarak, yaklaşık 770 milyon ABD doları borçlanma gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

AA