kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çark yavaşladı ama hayat sürüyor

12.01.2009
1- İmalat sanayisinde kapasite kullanım oranı aralıkta yüzde 64.7 ile son 18 yılın en düşük düzeyine geriledi. Üst üste 3 aydaki düşüşteki son nokta, 2009 için de büyüme tahminlerini aşağı çekti

2- Üretim ve kapasite kullanımındaki büyük düşüşe rağmen Ülker, CarrefourSA ve Alman CRH grubunun yatırımları, krize rağmen hayatın devam ettiğine dönük mesaj bakımından dikkat çekti

Kriz bir yandan kapılara kilit vurduruyor diğer yandan fırsat yaratıyor. Dün 3 ayrı yatırım haberi 18 yılın en kötü kapasite kullanım oranının kötü izlerini biraz olsun sildi. İlk haber Ülker'den geldi. Ankara'daki fabrika kapasiteyi 12 milyondan 20 milyon adede çıkarınca ek 80 kişilik istihdam yaratıldı. Alman otomotiv koltuk devi CRH'nin 400 kişilik istihdam yaratacak yatırım haberi diğer olumlu haberdi. Son olarak Carrefoursa'nın Samsun'da aldığı market ise sektörde yılın ilk satın alması olarak kayıtlara geçti.

Küresel kriz nedeniyle tüketimdeki yavaşlama ve dış pazarlardaki daralma üretimi vurmaya devam ediyor. İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı, Aralık 2008'de 16.4 puan azalarak, yüzde 64.7 düzeyine indi. Bu oran, son 18 yılın en düşük rakamı olarak kayıtlara geçti. Ekimden sonra sanayide çarklar hızla yavaşlıyor ancak yine de olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Örneğin dün Ülker 10 milyon euroluk yeni fabrikasını açarken Yatırım Ajansı 400 kişiye istihdam sağlayacak yeni bir yabancı yatırımın duyurusunu yaptı.

OTOMOTİV-METAL'DE SERT İNİŞ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iki aydır 2005 bazlı olarak açıkladığı imalat sanayi verileri düşüşün yılın son ayında özellikle ihracatın lokomotifi otomotiv, metal eşya, ana metal sanayinde çok ciddi olduğunu gösterdi. Taşıt araçları ve yan sanayi sektöründe Aralık 2007'de yüzde 90.6 olan kapasite Aralık 2008'de yüzde 44.7'ye kadar geriledi. Avrupa pazarının ciddi oranda daralması bunun en önemli nedeni oldu. Aralık ayında imalat sanayisinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 61.6, özel sektörde yüzde 65.2 oldu. 2007 yılının aynı döneminde kapasite kullanım oranları kamuda yüzde 90.5, özel sektörde yüzde 79.7 olarak belirlenmişti. TÜİK verilerine göre, Ocak 2009'da üretimin yüzde 1.7 artması beklenirken satışlarda yüzde 2.8 düşüş öngörülüyor. Satış fiyatlarının aralıkta yüzde 2.7 azalış gösterirken ocakta satış fiyatlarının yüzde 0.5 azalması bekleniyor.
Haberin fotoğrafları