kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Risk iştahı azaldı, dolar yine 1.60 TL'ye dayandı

12.01.2009
Euro/dolar paritesindeki düşüş eğilimi ve gelişmekte olan para birimlerinden çıkış trendi doları 1.59 TL'nin üzerine taşıdı. İMKB'nin dünkü kaybı yüzde 2.88 oldu..
Bankalararası piyasada dolar, gelişmekte olan para birimlerinden çıkış trendiyle 1.59 TL'yi aştı. Spot kapanışın hemen ardından dolar 1.5980 TL'yi gördü. Böylece dolar lira karşısında cuma günü spot kapanışa göre yüzde 3'ün üzerinde değer kazandı. Dolar, bankalararası piyasada cuma günü spot kapanışta 1.5435 lira olmuştu. Bankacılar dolar/TL ile birlikte birçok gelişmekte olan para biriminin dün değer kaybettiğini, euro/dolar paritesinde 1.43 seviyesinden başlayan ve devam eden aşağı yönlü hareketin dolar/TL'de yukarı yönlü baskı oluşturduğunu söylediler. Abank Döviz Pozisyon Müdür Yardımcısı Güray Uray "Euro/dolar paritesinde düşüş eğilimi devam ediyor. Gelişmekte olan piyasalarda dolarda alım ağırlıklı hareket yaşanıyor. Türkiye, Güney Afrika, Polonya, Çekoslovakya, Macaristan piyasalarında hareketlilik var. 1.58'li seviyeler yukarı kırıldı" dedi.

FAİZ KARARI BEKLENİYOR
Uray, teknik olarak bundan sonra 1.60- 1.62 TL'li seviyelerin hedef olarak göründüğünü kaydetti. Uray "Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı var 50 baz puana indirim bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı euro/dolar paritesini dolayısıyla dolar/ TL'yi etkiliyor" dedi. Uray, ayrıca 15 Ocak'ta TCMB'nin de faiz kararı alacağını hatırlatarak "TCMB'den çıkacak sürpriz bir faiz indirim kararı da dolarda mutlaka tepki yaratır" dedi.

BORSADA YÜZDE 2.88 KAYIP
Gelen veriler ve şirket haberleriyle ekonomiye ilişkin endişelerin tekrar canlanması piyasalarda küresel çapta satışların sürmesine neden oldu. İMKB'de de dışarıya paralel olarak değer kaybı gün boyunca sürdü. Ulusal 100 Endeksi 761 puan düşüşle 25 bin 708 puana geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 2.88 olarak gerçekleşti.
Haberin fotoğrafları