kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze'deki okul "teknik arıza" nedeniyle vurulmuş

Giriş Saati : 11.01.2009 14:54
Güncelleme : 11.01.2009 19:22
Yeni Haber
İsrail ordu yetkililerine göre geçen salı günü Gazze'nin kuzeyinde BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na ait bir okulun havan mermisiyle vurularak büyük can kaybının yaşandığı olayın sorumlusu "teknik arıza."

Haaretz gazetesinin haberinde, olayla ilgili yürütülen ön soruşturma sonunda bina yakınlarındaki bahçeye fırlatılan havan mermilerinden birinin, hedefinden 30 metre şaşarak okulu vurduğunun belirlendiği bildirildi.

Hamas saldırıda 42 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını açıklamış, üst düzeyli İsrailli subaylar ise can kayıplarıyla ilgili sayının kuşkulu olduğunu, Hamas'ın ölü sayısını abarttığını öne sürmüştü.
İsrail harekatında bölgeden sorumlu paraşütçü tugayı tarafından yürütülen soruşturmaya göre, ordu tarafından kullanılan ve roketlerin fırlatıldığı noktaları duyarlılıkla saptayan yer belirleme sistemi, BM binasının avlusuna komşu bir bahçeden bir kassam roketi fırlatıldığını saptamış.

İsrail askerlerinin roketin fırlatıldığı yere bir "akıllı" füze göndermek istediklerini, ama bir teknik arıza yüzünden füzenin atılamadığını belirten Haaretz'e göre bunun üzerine İsrailli komutanlar, kassam roketi fırlatan ekibe isabet güçlerini artırmak için, üzerlerine uydu güdümlü "küresel yer belirleme sistemleri" (GPS) yerleştirilmiş havan mermileri fırlatmayı kararlaştırdı. Gazete, "Ancak GPS aygıtları 30 metre hata payıyla çalıştığından, fırlatılan üç mermiden biri hedefinden saparak Birleşmiş Milletler Filistinli Göçmenlere Yardım Ajansı'na ait binaya isabet etti" ifadesine yer verdi.

Diğer iki merminin ise hedef alınan bahçeye isabet ederek Hamas'ın askeri kanadına mensup ve büyük olasılıkla roketi fırlatan ekipten iki militanı öldürdüğü kaydedildi.

İsrail ordusu da yapılan ilk araştırmalardan, okul binasındaki sivillerin arasından askerlere roket atıldığını ve askerlerin buna ateşle karşılık verdiklerini, ölüler arasında Hamas militanlarının da bulunduğunu duyurmuştu.

Haaretz'e konuşan bazı subaylar, askerlerin havan mermileri kullanmak yerine isabet gücü daha yüksek silahlar kullanmaları gerektiğine işaret ediyor.

Bazı subaylarsa Hamas'ın açıkladığı ölü sayısının büyük ölçüde abartılı olduğunu öne sürerek, bir hafta önce 50 İsrailli askerin bulunduğu bir binaya yanlışlıkla atılan ve havan mermilerine kıyasla çok daha fazla tahrip gücüne sahip bir tank mermisinin bile yalnızca üç askerin ölümüne yol açtığını ifade ediyor.