kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

315 yılın en düşük faiz oranı

Giriş Saati : 08.01.2009 14:32
Güncelleme : 08.01.2009 20:32
Yeni Haber
İngiltere Merkez Bankası gösterge faiz oranını yüzde 1,5'e indirdi.

İngiltere Merkez Bankası, İngiltere ekonomisinin derin ve uzun bir sıkıntılı döneme girmesini önlemek amacıyla yüzde 2 olan gösterge faiz oranını, 50 baz puan indirerek yüzde 1,5'e çekti.

Gösterge faiz oranını 1930 yılındaki Büyük Buhran dönemi dahil hiçbir zaman yüzde 2'nin altına indirmeyen Merkez Bankası'nın yüzde 1,5'lik gösterge faiz oranı, bankanın 315 yıllık tarihindeki en düşük seviyeyi temsil ediyor.

İngiltere Merkez Bankası gösterge faiz oranını geçen yıl ekim ayından bu yana yüzde 3,5 oranında düşürdü.

İngiltere 1990 yılındaki ekonomik durgunluktan bu yana en kötü günlerini yaşıyor.

Konut fiyatlarının önemli oranda düştüğü, hizmet sektörünün daraldığı ve bazı önemli perakende zincirinin çöktüğü ettiği ülkede, yüzde 4,1 olan enflasyonun yüzde 2'nin altına düşürülmesi hedefleniyor.

ÜRETİCİLER BİRLİĞİ FAİZ İNDİRİMİNİ ''ÇEKİNGEN'' BULDU

İngiltere Merkez Bankası ekonomik krizle başa çıkabilmek amacıyla gösterge faiz oranını 315 yıllık tarihindeki en düşük seviye olan yüzde 1,5'e çekmesi bazı kesimler tarafından yeterli bulunmadı.

Üreticiler Birliği EEF, 1694 yılında kurulan Merkez Bankası'nın attığı adımı ''çekingen'' bulduğunu, bankanın aslında faiz oranını daha da aşağı çekmesi gerektiğini savundu.

Ekonomistler ise geçen Ekim ayından bu yana faiz oranlarını dört kez indiren banka yetkililerinin, gelecek ay yapılacak toplantıda oranları bir kez daha düşürerek, yüzde 1 ya da daha da altına çekebileceğine işaret ediyorlar.

Bu arada Hazine yetkilileri, bugün pek çok İngiliz gazetesinde çıkan İngiltere hükümetinin para basmayı planladığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını söylediler.

Faiz oranlarını aşağı çekerek ekonomik durgunluğa son veremeyen hükümetin, para basmaktan başka çaresi kalmadığı yolundaki haberleri tamamıyla yalanlamaktan kaçınan Hazine yetkilileri, ''Bu ihtimali tümüyle reddetmiyoruz. Ancak şimdilik gündemimizde para basma seçeneği yok'' dediler.

AA