kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'ABD ekonomisi düşük faize rağmen hâlâ risklere açık'

07.01.2009
ABD Merkez Bankası'nın aralık ayı toplantı tutanakları, düşük faize rağmen ABD ekonomisinin risklere açık olduğunu ortaya koydu. Bazı kurul üyeleri ufukta deflasyon tehlikesi gördü..
15-16 Aralık'taki toplantıda faizleri yüzde 0.25'e çeken ABD Merkez Bankası Fed, ekonominin yine de risklere açık olduğunu düşünüyor. Fed'in aralık ayı toplantı tutanakları, Fed kurul üyelerinin faizlerin neredeyse sıfır seviyesine indirilmesine rağmen ABD ekonomisinin hâlâ önemli risklerle karşı karşıya olduğu görüşünü koruduğunu ortaya koydu. Tutanaklarda "Alışılagelmemiş politikaların kullanılmasına rağmen, ekonominin görünümü bir süre için daha zayıf gözükmektedir. Ekonomik faaliyetler üzerindeki aşağı yönlü riskler büyüktür" denildi.

TOPARLANMA 2010'DA
Toplantı tutanaklarında hızla daralan istihdam piyasası ve düşüş gösteren üretim rakamlarına odaklandığı görülen Fed'in kurul üyelerinin, ekonominin 2008'in son üç ayında ve 2009 başlarında daralacağı sonucuna vardığı görüldü. Bazı kurul üyeleri ise ekonomideki daralmanın daha da uzun sürebileceği görüşündeydi. Fed tahminleri, 2009 için ekonomik faaliyet tahminlerini önemli ölçüde aşağı yönlü revize ederken, 2010 için orta ölçekli bir toparlanma olacağını gösteriyordu. ABD ekonomisinin 2009 başlarında önceki tahminlerden çok daha hızlı küçülmesi beklenirken, ekonominin 2009 yılı genelinde de küçüleceği düşünülüyor. 15-16 Aralık tarihinde ABD gösterge faiz oranlarını indirdiği sıfır ve yüzde 0.25 arasındaki düzeyde uzun süre tutabileceği açıklandı. Tutanakların açıklanmasının ardından Fed'in faizleri düşük tutarak doları baskı altında tutacağı beklentisi güçlendi. Dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybetti, yaklaşık 10 gündür yükselen borsaların yönü de değişti.