kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

CHP, bu kez İTO ve İSO'ya açılıyor

Profesör Dr. Ayşe Buğra, "Türkiye'nin büyük burjuvazisi kamuya bağlıdır" der. Büyük sermaye, 37 yıl önce örgütlendiği Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) kanalıyla kendini özgür ve rahat ifade ediyor!
Lonca sistemiyle kurulmuş ve bu özelliğini korumaya devam eden Türkiye'nin yarı kamusal nitelikli asırlık ticaret, sanayi odaları ile ticaret borsaları bir türlü değişmiyor! Ticaret odaları hâlâ ticaret burjuvazisini palazlandırmaya devam ediyor.
Ticaret burjuvazisi deyip geçmeyin! Taşra siyasetinin en etkili aracı. Renk belirliyor, partilerin nabzını ayarlıyor. Çok partili rejime geçtiğimiz 1950' den bu yana ticaret burjuvazisi merkez sağ ile bütünleşti. Odalarda nabız 50 yıldır merkez sağdan yana attı. Türkiye'nin merkez solunu temsil eden CHP ise bir türlü oda tabanları ile buluşamadı. Sosyal demokrat olmanın "ana felsefesini" kaybeden sol, sanayi ve ticaret burjuvazisi ile konuşabileceği ortak bir dili bir türlü yakalayamadı!..
Ancak her şey 2002'de değişti.
Merkez sağın tasfiyesiyle başlayan bu süreçte odalarda ibre AK Parti'den yana döndü. 2002'den sonra odalar siyasetin göbeğine gömüldü. 2005' deki oda seçimlerinde AK Partili oda üyeleri ezici güçle odalara hâkim oldu.
Gün oldu, devran döndü.
2009 oda seçimleri için yarış başladı.
İlk yarış Kayseri Ticaret Odası'ndaydı.
İktidara yakın liste seçimi kaybetti. Kayseri Ticaret Odası seçimi hem TOBB yönetimini, hem de siyasetçiye ciddi bir mesaj yolladı. "Odalara bu kadar politika bulaştırmayın" dedi.
Uyarı anlamlı!..
Çünkü şubatta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki 365 ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi odası ile ticaret borsalarında seçim var. 1 milyonu aşkın üye odaların yeni yönetimlerini ve başkanlarını seçecek. Küresel ekonomik durgunluğun ortasında siyasetçiler odalara kilitlenecek.
Oda seçimleri bir ölçüde martta yapılacak yerel seçimlerin öncü göstergesi olacak.
Oda seçimleri CHP İstanbul İl Başkanlığı'nı harekete geçirmiş.
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in, adına "Katılım" dediği sonra "Açılım"a dönüştürdüğü süreç, bu kez ticaret ve sanayi odalarında farklı bir tabloya dönüşmeye aday.
CHP; İTO ve İSO'da yola çıktı.
Büyük koalisyon kuruluyor.
Özellikle yeniden başkanlığa soyunup soyunmayacağı merak edilen eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ve bir dönem DYP İstanbul İl Başkanlığı yapmış olan merkez sağın ağır toplarından Orhan Keçeli ile görüşüldü. Görünen o ki; İTO'da Yıldırım ve Keçeli CHP'ye destek verecek. ANAP kadrolarıyla görüşmeler sürüyor. Eski TOBB Başkanı Fuat Miras ve eski Sanayi Bakanı Yalım Erez ise şimdilik susuyor!..
Ama diyalog sürüyor!!!
Rahmetli Bülent Ecevit'in iktidar olduğu dönemlerde çok para kazanan ama solla kan uyuşmazlığını bir türlü atamayan ticaret burjuvazisi galiba bu kez CHP'ye borcunu ödemek istiyor.
İTO'da kılıçlar çekilmiş.