kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Aracı kurum '0' komisyonla dükkanı açık tutabiliyor

Kerim KARAKAYA - EKONOMİ
07.01.2009
Krizle birlikte azalan işlem hacmi aracı kurumlarda müşteri kapma yarışını kızıştırdı. Sektörde ortalama komisyon onbinde 6'ya inerken, bazı kurumlar '0' komisyonla çalışmaya başladı..
Aracı kurumlar bir taraftan yüksek vergi oranları altında ezilirken, bir yandan da rekabet nedeniyle düşen gelirlerin yarattığı zorluklarla mücadele ediyor. 2006 yılında binde 2 olan zorunlu asgari komisyon uygulamasına son verilmesi ile birlikte aracı kurumlar arasında müşteri kapma yarışı komisyon ücretlerini hızla aşağı çekti. Aracı kurumların uyguladığı ortalama komisyon ücreti onbinde 6'ya kadar gerilerken, bazı aracı kurumlar nitelikli müşterilerine sıfır komisyon uygulaması başlattı.

KONSOLİDASYON BEKLENİYOR
Aracı kurumlar 2006'dan önce yasal düzenlemeler gereği asgari binde 2 komisyon ücreti almak zorundaydılar. Ancak, komisyon gelirinin yüzde 75'ine kadar iadeye de izin veriliyordu. 2006 yılında yapılan değişiklikle asgari komisyon uygulamasına son verildi. Aracı kurumların böylece serbestçe taban komisyon oranı belirlemesine olanak tanındı. Fakat azalan yatırımcı sayısı, düşen işlem hacimleri ve aracı kurumlar arasında artan rekabet komisyon oranlarını hızla aşağı çekti. Aracı kurumların uyguladığı ortalama asgari ücret 2006'nın ilk aylarında onbinde 8'e, 2007'de onbinde 7'ye kadar geriledi. 2008 sonlarında ise oran onbinde 6'lara indi. Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Topaç, düşen komisyonlar nedeniyle sektör karlılığının 2009'da yüzde 20 azalacağını öngörürken, sektörde konsolidasyonların gündeme gelebileceğini belirtti.

"KOMİSYONSUZ ÇALIŞANLAR VAR!"
Çoğu aracı kurum, sektör ortalaması olan onbinde 6'nın altında komisyon ücreti belirlerken, bazıları sadece işlem hacmi yapıyor görünmek adına "sıfır" komisyonla çalışmaya başladı. Delta Menkul Değerler Genel Müdürü Hakan Avcı, rekabetin aracı bazı kurumları sıfır komisyonla çalışmaya ittiğini belirterek şöyle konuştu: "Sadece işlem yapıyor görünmek için sıfır komisyonla çalışan kurumlar var. Bu, ülkedeki yatırım kültürünü yok ediyor." Düşen komisyon ücretlerini, azalan müşteri sayısı ve fazla aracı kurum sayısına bağlayan Avcı, "Bu hiç sağlıklı bir gelişme değil. Herkes birbirinin müşterisini kapmak için fiyat kırıyor. Bu işte kazanan olmaz. Bence asgari komisyon uygulamasına geri dönülmeli. Bunu yaparken, geri ödeme uygulamaları da kaldırılmalı. Bir başka çözüm de aracı kurumların sermaye yeterliliklerinin yükseltilerek kurum sayısının azaltılması olabilir" diye konuştu.