kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ferit Şahenk

'30 milyar dolarlık paket değil güvenin oluşturulması önemli'

08.01.2009
Doğuş Holding Başkanı Şahenk, IMF anlaşmasının bir garanti unsuru olduğunu belirterek, "Artık güven krizinin aşılma noktasına geldik" dedi..
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk Türkiye'nin IMF ile anlaşmasının bir garanti unsuru olduğunu belirterek, "Türkiye'ye yapılacak 25-30 milyar dolarlık yardım paketi önemli değil, önemli olan güven ortamının oluşmasıdır" dedi. Krizin başladığı piyasanın krizin bittiğini açıklaması gerektiğini belirten Şahenk, "ABD'yi izleyeceğiz. 2009 son çeyreğinde ABD piyasaları toparlanır ancak Türkiye'ye bu bir veya iki çeyrek sonra gelir" dedi. Sadece ABD Merkez Bankası'nın bilançosuna bakmanın dünyada bir likidite eksikliğinin olmadığını gösterdiğini belirten Şahenk, "Artık problem bir kredi, bir likidite krizi değildir. Artık güven krizinin aşılma dönemine girdik. Bu süreç bir dinlenme sürecidir" dedi. Dinlenme sürecinde fiyatların belli bir seviyeye geldiği zaman yatırımcıların sıfır gelirle ABD bonolarından kaçacaklarını söyleyen Şahenk'e göre büyüme potansiyeli olan ülkeler gerek hisse senedi gerek bono gerekse doğrudan yabancı yatırım alır. Türkiye'de ve dünyada bazı sektörleri iskelet sektör olarak değerlendiren Şahenk, "Perakende olsun inşaat olsun bunlar ekonominin barometreleri. Bu barometreler de genellikle insanların eğilimlerini gösterir. İşte bu güven tazelendiğinde uygun gören yatırımcılar yatırımlarına başlar. Yani araba ev almaya başladıklarında kredi iştahları yeniden yerine gelir" dedi.

'TÜRBÜLANS OLMAZ'
Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer ise 2009'un ilk 9 ayının dalgalı geçeceğini belirterek 2009 sonu ya da 2010 başında toparlanma beklediğini belirtti. Türkiye'nin krizden etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirten Dinçer, "2008'deki gibi bir türbülans beklemiyorum. IMF ile anlaşma iyi şartlarda olursa büyük bir fayda sağlar" dedi. Suzan Sabancı Dinçer'e göre krizden çıkınca yatırım açısından ilk ilgi çeken ülke Türkiye olacak.