kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

10.dalga dünya basınında

Giriş Saati : 08.01.2009 11:36
Güncelleme : 08.01.2009 20:15
Yeni Haber
Türkiye'de sarsıntı yaratan Ergenekon soruşturmasının kapsamındaki yeni gözaltılar, Batı medyasında da yankılandı. Financial Times gazetesi, "Türkiye'deki aşırı milliyetçilere ilişkin soruşturma genişletiliyor" dediği haberinde üç emekli generalin de gözaltına alındığına, komutanların toplandığına dikkat çekti.

Gazeteye konuşan güvenlik analisti Gareth Jenkins de, "Yeni emekli generallerin gözaltına alınmasının bir reaksiyon provoke etme riskini taşıdığını"değerlendirmesini yaptı. BBC de, savcıların "komplocuların derin devlet içerisinde faaliyet gösterdiklerini söylediklerini belirtirken "Eleştirenler, iktidardaki AK Parti'nin en tanınmış laik muhaliflerinden bazılarını gözaltına aldığını söylüyorlar" dedi.

FİNANCİAL TİMES


Ekonomi gazetesi Financial Times de, "Türkiye'deki aşırı milliyetçilik soruşturması genişletiliyor" başlığıyla yayınladığı haberde Ergenekon soruşturmasının genişletildiğini belirterek gözaltına alınanların arasında birkaç emekli generalin bulunduğuna dikkat çekti.

"Birçoğu laik görüşleri ve iktidardaki partiye muhalif olmaları ile tanınan 86 kişinin bomba saldırılarını ve cinayetleri planlamak ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne karşı bir darbe kışkırttıkları gerekçesiyle halen yargılandığını"na işaret eden gazete, liberallerin ilk başta soruşturmayı "derin devlet"in ortaya çıkarılması konusunda önemli bir adım oluşturduğu inancıyla çok olumlu karşıladıklarını belirtti.

Financial Times, son gözaltıların ardından komutanların yaptığı toplantıya da dikkat çekildiği haberde bu toplantının "Güçlü silahlı kuvvetlerinin bir reaksiyon olasılığını gündeme getirdiği"ni ifade ederken gazeteye konuşan İstanbul'da faaliyet gösteren güvenlik analisti Gareth Jenkins de, "Yeni emekli generallerin gözaltına alınmasının bir reaksiyon provoke etme riskini taşıdığını" değerlendirmesini yaptı.

"Dünkü (Çarşamba günü) gözaltılar ve polis aramaları, davanın hükümetin muhaliflerini hedef alan bir cadı avı olduğu yolundaki eleştirilerini iki misline çıkartacak" diyen gazete, muhalefet parti liderlerinin de polisin eyleminin insan haklarını ihlal oluşturduğu, "intikam operasyonu" olduğu yolundaki açıklamalarını da yansıttı.

BBC

İngiliz yayın kurumu BBC, "Türkiye "darbe komplosu' ile ilgili olarak 30 kişiyi gözaltına aldı" başlıklı haberinde "Savcıların, komplocuların "derin devlet' içerisinde faaliyet gösterdiğini söylediklerini" kaydetti.

Gözaltına alınanların arasında üç emekli general ile eski bir polis şefinin de bulunduğuna dikkat çeken BBC, "Eleştirenler, iktidardaki AK Parti'nin en tanınmış laik muhaliflerinden bazılarını gözaltına aldığını söylüyorlar" dedi.

Ergenekon davası iddianamesinin içeriğe ilişkin de bilgi veren BBC, "Zanlıların, haklarındaki suçlamalar, siyasi olduğunu belirterek reddetiklerini" de belirtti.

(ANKA)