kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yeşil bölge bugün Iraklılara devredildi

Giriş Saati : 01.01.2009 18:07
Yeni Haber
Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet kuruluşlarıyla yabancı elçiliklerin de içinde bulunduğu Amerikan kuvvetlerinin kontrolündeki Yeşil Bölge bugün Iraklılara devredildi.

Başkent Bağdat'ta ağırlıklı olarak BM temsilciliği, diplomatik binalar ve Parlamento ile Başbakanlık konutunun yer aldığı Yeşil Bölge'nin (Green Zone'un) devir-teslim töreni, bugün Irak ve Amerikalı sivil ve askeri temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

Törene katılan Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Casim bugünün ne kadar önemli olduğuna değinirken, Yeşil Bölge'yi teslim alan Iraklı Tuğgeneral Kasım Atta, Iraklıların artık bu görevi üstlendiğini ve tüm bölgelerde Irak bayrağının dalgalanacağını belirtti.

Musai, çok uluslu kuvvetlerin buradaki görevinin, lojistik destek vermek ve Iraklı yetkililer ile yan yana durup, Irak kuvvetlerinin eğitimini sürdürmeleri olduğunu söyledi.

Öte yandan, açıklamada bulunan Amerikalı bir yetkili, Irak'ın bugünden itibaren "tarihi önemi olan topraklar" diye nitelendirdiği Irak'ın tüm sorumluluklarını üstlendiğini belirtti. Bu devir teslim töreninin Irak ve Amerika arasında geçen Güvenlik Anlaşması'nın ilk bölümü olduğunu dile getiren yetkili, "İşte burada Irak, geleceğe doğru bir adım daha atıyor" dedi. Irak'taki aşırı uç silahlı asilerin roketli saldırılarına da sık sık hedef olan başkentin en sıkı korunan bölgesi Yeşil Hat'tın güvenliği, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Iraklılar'ın elinde olacak. Ancak Cpic'deki enformasyonu yine Amerikan güçlerinin sağlayacağı, Parlamentonun güvenliğini ise peşmergelerin sürdüreceği öne sürülüyor.

Başbakanlık ve Yeşil Bölgede kalan diğer bakanlıkların korumalığını ise Irak ordusu sağlayacak.

19 ayrı giriş noktası bulunan Green Zone'un güvenlik dosyası, 2003 yılının Mart ayında koalisyon güçlerinin Irak'taki Baas rejimine yönelik gerçekleştirdiği askeri müdahaleden sonra Amerikan ordusunun kontrolüne geçmişti.

Bölge, sık sık isyancı gruplara hedef oluyordu.

İHA