kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bütçe görüşmelerinde son gün

Giriş Saati : 27.12.2008 12:04
Güncelleme : 27.12.2008 16:04
Yeni Haber
TBMM Genel Kurulu, 2009 bütçesinin tümü üzerindeki son görüşmeleri yapmak üzere toplandı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan saat 10.00'da birleşimi açtı. Daha sonra 2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısının tümü üzerindeki son görüşmelere geçildi.

"KURAL OLARAK BURADA, BİRBİRİMİZİ ANLAYACAK BİR DİLİ KULLANMAK ZORUNDAYIZ"

TBMM Başkanı Köksal Toptan, kürsüden yapılan bazı Kürtçe konuşmalara ilişkin ''Kural olarak burada, birbirimizi anlayacak bir dili kullanmak zorundayız'' dedi.

Toptan, TBMM Genel Kurulunda, 2009 yılı bütçesinin tümü üzerindeki son görüşmelerinde, DTP'li milletvekillerinin konuşmalarını tamamladıktan sonra tutanaklarla ilgili eleştirilere açıklık getirdi. ''Bu kürsüden Türkçe konuşmak durumundayız'' diyen Toptan, konuşmacının oturumu yöneten başkan, milletvekilleri, ve vatandaşların anlayacağı dilden konuşma yapması gerektiğini, bunun da Türkçe konuşmaktan başka yol ve yöntemi olmadığını bildirdi.

TBMM Genel Kurulunda yabancı devlet büyüklerinin İngilizce ve Fransızca gibi değişik dillerdeki konuşmalar yaptığını belirten Toptan, bu konuşmaların simültane tercümeyle anında Türkçe'ye çevrildiğini anımsattı. Köksal Toptan, 1991'den beri yapılan uygulamaya göre, kürsüden anlaşılmayan bir dille meram ifade edilmesi halinde tutanaklara ''anlaşılmayan bir dil'' olarak geçirildiğini söyledi.

TBMM Başkanı Toptan, ''Keşke, daha yumuşak bir ifadeyle, 'Türkçe olmayan bir dil' denilebilseydi, bu daha iyi olabilirdi. Mümkünse, arkadaşlarımdan da rica ediyorum, bundan sonra ifadeyi o şekilde yumuşatmakta da yarar var. 'Türkçe olmayan bir dil' olsa daha daha yumuşak olur'' diye konuştu. DTP'li milletvekillerinin ''hangi dil ile konuşuluyorsa, o dilin adı yazılsın'' şeklindeki önerisi üzerine Toptan, ''Onu tutanaktaki arkadaşlarımız bilemez ki...'' karşılığını verdi.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, zaman zaman DTP'li milletvekillerinin Kürtçe dilinde bir özdeyiş kullandığını, bu durumun tutanaklara ''stenografların bilmediği bir dil'' olarak geçmesini istedi. Toptan, ''O şekilde düzeltmeye çalışalım'' dedi.

Köksal Toptan, ''Burada, 2 değerli arkadaşımız çıktı, bana göre çok güzel şeylerle, gerekçelerle Hükümeti, bütçeyi eleştirdiler. Bunu böyle sürdürmekte yarar var. Kural olarak burada, birbirimizi anlayacak bir dili kullanmak zorundayız, Anayasanın da emri bu, işin gereğinin de emri bu. Arkadaşlarımızın bu konuda hassas olmalarını rica ediyorum'' diye konuştu.

(AA)