kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gaziantepli Hasan bebek tarihe geçti

ESRA TÜZÜN
26.12.2008
Gaziantepli Demirel çiftinin ikizlerinin yapışık olduğu doğumda anlaşıldı. Biri doğumda öldü. Kardeşinden ayrılan Hasan bebek, tıpta 4'üncü örnek oldu..
Henüz 18 yaşındaki anne Türkan Demirel'in karnında taşıdığı ikiz bebeklerin yapışık olduğu önceden anlaşılamadı. Bir ay kadar önce doğum sancıları tutunca da normal doğuma alındı. Bir ebe tarafından bebeğin başı çekildi ancak doğumda bir terslik olduğu vardı. İlk bebek gelmişti ancak ikincisine bağlıydı. Anne, bir bebek rahmin dışında, diğeri ise anne rahminin içinde birbirine yapışık olarak hastane hastane Gaziantep'te dolaştırılmaya başlandı. En sonunda özel bir hastane tarafından acilen sezaryene alındı. Ancak bu arada dışarıda kalan bebek yaşamını yitirdi.

KARINLARI YAPIŞIK DOĞDULAR
Doktorlar bebeklerin yapışık olduğunu görünce çok şaşırdı zira siyam ikizleri dünyada çok nadir rastlanan bir durumdu. Bebeklerin karın boşluğundaki iç organları, mide ve bağırsakları aynıydı. Aynı kanaldan birlikte beslenmişlerdi ve acilen ayrılmaları gerekiyordu. Çünkü ikizlerden birinin ölmüş olması, diğer kardeşi için ciddi bir risk oluşturuyordu.

YARIM SAATTE AMELİYATA GİRDİ
Bebekleri ayırma operasyonuna üniversite hastanesi bile yanaşmadı. Tek tek hastanelere başvuruldu ama sonuç çıkmadı. Ve sonunda aranan 'umut' Gaziantep Medical Park Hastanesi'nde bulundu. Çocuk cerrahisi uzmanlarından Op. Dr. Lütfi Dağdönderen "Ben ameliyatı yapabilirim" dedi ve yarım saat içinde soluğu ameliyathanede aldı. Bu tip ameliyatlar uzun süren hazırlıklar gerekiyordu ancak sağ kalan bebeğin o kadar vakti yoktu. Operasyon başladı ve dünyada eşine çok az yapılan bir operasyonla iç organların hepsi yaşayan bebeğe nakledildi.

HASAN BEBEKLE AVUNUYORLAR
Anne baba, doğum öncesi bebeklerine Hasan ve Hüseyin adını vermeyi kararlaştırmıştı. Ancak ikizlerden biri yaşamayınca sağ kalan bebeğe Hasan adını verdiler. Yaklaşık bir aydır hayata tutunan ve doktorları da şaşırtan siyam ikizi, tıp literatürüne geçmeye de aday. Yapılan ameliyat aynı zamanda Dünya Çocuk Cerrahisi Kongresi'nde de sunulacak. Türkan ve Kemal Demirel çifti ise hem yaşadıklarının şaşkınlığını yaşıyor hem de kaybettikleri Hüseyin bebeğin acısını Hasan'ın sevgisi ile aşmaya çalışıyor.
Haberin fotoğrafları