kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mantar hastalığının önüne geçmek mümkün

Giriş Saati : 27.12.2008 11:24
Güncelleme : 27.12.2008 22:34
Yeni Haber
Mantarın, korkulacak bir hastalık olmadığını belirten Hayat Hastanesi doktorlarından Rıdvan Özyıldırım, ağız yolu ile alınan, kan yolu ile tırnağın altına nüfuz eden böylece mantarlarda ölüme sebep olan ilaçların bulunduğunu belirtti.

Mantarların eskisi gibi sadece üremelerini engellemekle yetinmediklerini, bunun için hastalığın tedavisinin mümkün hale geldiğini dile getiren Uzm. Dr. Özyıldırım, şu bilgileri verdi: "Derinin mantar hastalığının yanı sıra, tırnaklarımızda beyaz-sarı renk değişikliği, kalınlaşma ve kırılma ile kendini gösteren tırnak mantar hastalığı da oldukça yaygın olarak görülür.

Bundan yalnızca 10 yıl önce, ayak ve tırnak mantar hastalıkları gibi inatçı hastalıkların etkili bir tedavisi yoktu. Eski ilaçlar, örneğin merhemler ve losyonlar mantarı öldürmüyor sadece üremesini durduruyorlardı, ayrıca tırnak mantarı tırnağın altında yerleştiğinden bu ilaçlar çoğunlukla etkisiz kalıyorlardı. Ancak günümüzde ağızdan alınarak kan yoluyla tırnağın altına nüfuz edebilen ve mantarlar üzerinde öldürücü etkisi olan ilaçlar bulunmaktadır."

Mantarların genel özellikleriyle ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Özyıldırım, "Mantarlar, deride ve tırnakların altında çoğalan ve ancak mikroskop ile görülebilecek küçük organizmalardır. Mantarların üremek için sıcağa ve neme gereksinimi vardır ve sıcak iklimler onlar için mükemmeldir." diye konuştu.

Sıcakta mantar oluşumunun yanı sıra ayakkabıların vurmasının ve çorapların da mantar oluşumunda büyük etkisi olduğu ifade eden Uzm. Dr. Özyıldırım, "Ayrıca pişikler, ayakkabı vurması, su, deterjan, sentetik giysi ve çoraplara bağlı tahrişler de ayaklarda mantar hastalığı gelişmesi için uygun zemin hazırlar. Ayak mantar hastalığı tedavi edilmediğinde tırnaklara bulaşabilir. Tırnak mantarı genellikle basit bir yaralanma ile başlar. Örneğin, el ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok kısa kesilmesi, dar ayakkabının tırnağı sıkıştırması gibi. Yaralanan tırnağa mantarların yerleşmesi daha kolay olur." şeklinde konuştu.

Rıdvan Özyıldırım, tedavi için doktorun verdiği ilacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı: "İlacınızı, doktorunuzun önerdiği gibi, her gün düzenli kullanın. Sabırlı olun. Bu tedavi zarar görmüş tırnağı iyileştirmeyecektir. Mantarı ortadan kaldırıp alttan gelecek olan tırnağın sağlıklı çıkmasını sağlayacaktır.

Tırnağınız iyileşmiyor gibi görünse de, doktorunuzun yazdığı ilacı kullanmaya devam edin ve bitirin. Tırnaklar çok yavaş uzarlar ve sağlıklı yeni bir tırnağın çıkması birkaç ay alabilir. Tırnağın dip kısmında bir miktar yeni sağlıklı tırnak gördüğünüzde tedavinin işe yaradığından emin olabilirsiniz. Doktorunuzun belirttiği zamanda kontrole gelmeyi ihmal etmeyin. Tedavinizin yararlı olup olmadığını ancak doktorunuz söyleyebilir. Tam olarak tedavi edilmediğinde, ayak ve tırnak mantarı tekrar ortaya çıkabilir."

(CİHAN)