kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Erdoğan: Bizi bölmek isteyenler var

Giriş Saati : 20.12.2008 12:21
Güncelleme : 20.12.2008 21:24
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölgesel milliyetçiliğe karşı olduklarını söyledi.

Yola çıkarken böyle bir şeye prim vermeyeceklerini söylediklerini belirten Başbakan Erdoğna, "Bugünlerde bir moda var; bizi bölmek isteyenler var. Bölgesel milliyetçilik yapmak, etnik milliyetçilik yapmak istiyenler var. Yola çıkerken buna pirim veremeyeceğmizi söydik. Bölgesel milliyetçiliğe karşıyız. Bizim için Marmara neyse, Ege, Akdeniz neyse bilesiniz ki orta Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi o dur." dedi.

Başbakan Erdoğan bir dizi toplu açılış töreni ve partisinin seçim mitingine katılmak üzere Bursa'ya geldi. Afet Yönetim Merkezi'ne saat 12. 45'de helikopterle inen Başbakan Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'yı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, milletvekilleri ve Bursa Valisi Şahabettin Harput karşıladı.

Başbakan Erdoğan Başbakanlık otobüsüyle merkez Osmangazi ilçesi Çarşamba semtindeki Bursa Valiliği'ne geçerek bir süre dinlendi. Daha sonra Bursa Büyükşehir, Osmangazi ve Yıldırım belediyelerinin yatırımlarının açılışnı yapmak ve mitingte katılmak için Şehreküstü Meydanı'na geçti. Yağmurlu havaya rağmen alanı dolduran binlerce kişi Başbakan'ı büyük bir coşkuyla karşıladı.

Kürsüye ilk olarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin geldi. Bursa'daki değişimin herkes tarafından farkedildiğini belirten Hikmet Şahin, "Mutluyum, gururluyum, 5 yıl için verilen görevi en iyi şekilde yaptığıma inanıyorum. Bizi haksız yere eleştiriler . Bursa'da kimden gelirse gelsin kimsenin çıkarlarını alet olmadık, olmayacağız. Bireysel çıkarmarı yerine getirmediğimiz için bize kırılanlar darılanlar oldu. Herkesin başkanıydık, Bursa'nın başkanı olmaya devaml ediyoruz. enim ve ailem için bu kente bu ülkeye ve bu davaya hizmet etmek en büyük şereftir. Kalbinin olmanın mutluluğu ve huzuru içindeyim. İnanıyorum ki, geride hayırla yadedilecek eserler, hoş bir seda bırakıyoruz. Hayat zaten hoş seda bırakmak değil mi" dedi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın da katıldığı törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, "Yeni döneme giriyoruz." dedi.

Binlerce kişinin alkışları arasında kürsüye gelen Başbakan Erdoğan ise gündeme ilişkin ilginç açıklamalarda bulundu. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen sadece ceket giyen Başbakan Erdoğan, 'Seninle gurur duyuyoruz' sloganlarına "Biz sizlerle gurur duyuyoruz" diyerek karşılık verdi. Başbakan Erdoğan, konuşmasında Aşık Veysel, Yunus Emre, Mevlana, Şeyh Edebali'den örnekler verdi. Erdoğan konuşmasında, "Benim kürt kardeşimine bakışımla laz, çerkez, Boşnak, Türk kardeşime bakışım arasında en ufak bir fark yoktur. Beni yaradan Allah onları da yarattı, onun içn seviyorum onları. Bugün terör örgütü kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamaz. Bu kadar açık söylüyorum. Kürt kadreşlerimize bir hizmetleri söz konusu değil, kandan, ölümden nemalanıyor. Bizi bölmek, ayrımcılığa sürüklemek istiyorlar.s Böyle birşeye müsaede etmeyeceğiz." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Habercilik yapacaksanız namuslu yapın, habercilik yapacaksanız doğru yapın. Doğru haber verin, yalan haberle halkımızı aldatmayın'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Şehreküstü Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış ve TOKİ konutlarının anahtar teslim töreninde yaptığı konuşmada, Bursa'daki ulaşım yatırımlarını sıraladıktan sonra Bursa sanayisine, ticaretine destek verecek, katkı sağlayacak bütün ulaşım hamlelerini gerçekleştirdiklerini, gerçekleştirmeye devam edeceklerini vurguladı.
Hükümetin yaptığı sosyal yardımlara değinmeyeceğini çünkü bazı çevrelerin bunlardan rahatsız olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: ''Diyorlar ki 'efendim bunlar sadaka kültürüne alıştırdılar toplumu', Diyorlar ki 'bunlar işte bedava kömür, bedava kitap dağıtıyor. Sadaka kültürü bu' diyorlar. Biz Türkiye'de iktidarı devraldığımız zaman bu fakir fukaranın, garip gurebanın sesini duyamayan iktidarlar vardı. Türkiye Cumhuriyeti devleti, Anayasanın ifade ettiği, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Sosyal devlet olmanın özelliği nedir biliyor musunuz? Fakirini, garibini gidip arayabilen devlet... Onun gidecek, kapısını çalacak, görecek, arayıp bulacak ama bir eliyle verdiğini de diğer eli görmeyecek. İşte biz bu devleti şu anda inşa ediyoruz, bunu yapıyoruz. Bundan dolayı da kimse bu yapılana 'efendim bu bir sadaka kültürüne alıştırmadır' diyemez. Eğer bizler bu noktada geçmişten bugüne yoksulluk içerisinde olan bir ülkeyi devralmamış olsaydık bu tablo böyle olmazdı. Ama buna rağmen böyle bir tablo var diye biz bunu da kenarda bırakamayız.''

Başbakan Erdoğan, valilere, kaymakamlara, belediye başkanlarına, muhtarlara ''gideceksiniz kapı kapı dolaşacaksınız. Kömürü, sobası olmayan kim var bulacaksınız. Gerekirse kamyonete atlayıp kömürünü götüreceksiniz, sobasını alacaksınız' dediğini kaydetti.

''YAZIKLAR OLSUN''

''Niye? Çünkü biz evlerimizde sıcakta otururken onları soğukta bırakamayız'' diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bugün üzülerek yine medyada, bir tane gazeteye baktım bir haber başlığı yapmış 'doğal gaz pahalı olduğu için alamıyormuş'. Eee... 'Kömürle hava zehirlenmiş' ve 'zehir soluyoruz' diyor ve resme, kareye bakıyorum, yazıklar olsun...

Doğal gaz alamayan bir bölgede tabii ki kömür yakılacak ve oradaki kömürden dolayı ortaya çıkan dumanı gösteriyor. Yazıklar olsun. Eğer iddialıysan, gel seninle o eve ben gideyim ama ya gazeteni kapatacaksın ya da yalan yazmayacaksın. İşte ben bunlara karşıyım. Evinde doğal gaz olmayan bir vatandaş tabii ki kömür yakacak, tabii ki odun yakacak. Gerekirse ona bedava kömürü biz devlet olarak ulaştıracağız, ulaştırmak da bizim görevimizdir. Eğer o gazetenin patronu inanıyorsa iddialıysa ben kapımı açıyorum, gelsin, o resmin çekildiği yere beraber gidelim. Her türlü şeyi ortaya koyuyorum. Her türlü iddiaya varım, bak bu kadar açık konuşuyorum. Ama habercilik yapacaksanız namuslu yapın, habercilik yapacaksanız doğru yapın. Doğru haber verin, yalan haberle halkımızı aldatmayın. Ve bunlar bunu yapıyor. Bununla zannediyorlar ki 'biz halkı aldatacağız'. Ama halk bunları yutmuyor.''

Ücretsiz kömürü fakire, fukaraya ulaştırmaya devam ettiklerini ve edeceklerini ifade eden Erdoğan, ''Siz de ananızın sütü gibi ak olan bu kömürü yakın kardeşim, hiç bunlara bakmayın'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla fakirlere maaş verdiklerine değinerek, hiçbir geliri olmayan vatandaşların kaymakamlığa müracaat ederek maaşlarını alabileceklerini söyledi. ''Başını sokacak bir evi olmayanlar'' için de TOKİ ile 45 metrekarelik 50 bin adet konut yapacaklarını, bu konutlara 20 yılda aylık 100 YTL ödeyerek sahip olunabileceğini anlatan Erdoğan, işi olmayan vatandaşların taksitlerinin iş bulununcaya kadar devlet tarafından ödeneceğine dikkati çekti.

''BURSA'YA YENİ STAD''

Bursa'ya önceki gelişinde BursaRay B etabı, Kent Meydanı ve Alışveriş Merkezi gibi büyük yatırımları hizmete açtığını anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Ama benim Bursa'da bir arzum daha var. Onu başkanımızla da konuşmuştuk. Fakat biraz gönlüme yatmadığı için onda geciktik. O da şu, Bursaspor şehir stadını da bizim bulunduğu yerden çıkarmamız lazım ve inşallah daha geniş bir alanda daha modern, daha çağdaş ve en az 30 bin kişilik bir Bursa şehir stadını kurmamız lazım, inşa etmemiz gerekiyor. Bunun için çalışmalarımız var. Bazı yerler tespit edildi. Bu tespitlere başlandığı andan itibaren inşallah 2 yılda, 2.5 yılda bu stadı bitiririz. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Bursa'ya böyle bir stadı kazandırmak, UEFA standartlarında bir stadı kazandırmak, Türkiye'nin de dünya genelinde özellikle Avrupa şampiyonasına talip olacağımız bir dönemde bu da bizim için çok önemli bir yatırım olacak. Bunun da kararlılığı içindeyiz.''

Başbakan Erdoğan, Bursa için çalışmaya ve üretmeye devam edeceklerini belirterek, partililerin, 29 Mart yerel seçimleri için ''AK belediyecilikle gelişen Bursa'nın seçimlerden sonra daha da gelişmesi için elele verilerek çalışmalarını'' istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de 22 Temmuz seçimlerinde halka verdikleri sözleri birer birer yerine getirdiklerini belirterek, ''Laf üretmedik. Yereliyle geneliyle seferber olduk ve Bursalıların beklediği hizmetleri, talimatlarınız doğrultusunda gerçekleştirdik'' dedi.

Çelik, AK Parti'ye önceki seçimlerde verilen desteğin süreceğini ifade ederek, ''Şimdi, yeni bir döneme giriyoruz. Bursalılar bu hizmetlerin neticesinde yine aynı kararlılıkla AK Parti'nin arkasında, sizlerin ve bizlerin arkasında saf tutacak... AK Parti'ye büyük destek veren değerli hemşehrilerimizin, 29 Mart'ta bunu artırarak, daha yükseklere çıkaracağına inanıyoruz'' diye konuştu.

TÖRENDEN NOTLAR

Konuşmasının sonunda yağmur altında bekleyen vatandaşlarla, ''Şimdi zamanı '' diyerek ''Beraber yürüdük biz bu yollarda. Beraber ıslandık yağan yağmurda...'' mısralarını birlikte söyleyen Başbakan Erdoğan, daha sonra Bursa TOKİ-Esnaf Sanayi Sitesinin yapım protokolünün imza törenine katıldı, sinevizyon aracılığıyla bağlandığı tesislerin açılışlarını yaptı. Erdoğan, TOKİ tarafından Kestel ilçesinde yaptırılan konutlardan bazılarının sahiplerine de anahtarlarını teslim etti.
Erdoğan, anahtarını teslim almak üzere kendisi gibi bedensel engelli eşi ve oğluyla birlikte sahneye gelen Garip Mutlu adlı vatandaşın merdivenlerden çıkmasına yardımcı oldu ve bir süre sohbet etti.
Başbakan Erdoğan, terör örgütünce şehit edilen ve TOKİ tarafından yaptırılan iki okula adları verilen Bursalı erler Samet Akdeniz ve Samet Saraç'ın ailelerine de şehitlerin adlarının verildiği okulun fotoğrafı ile birer plaket sundu.

Bursa Esnaf ve Sanatkarları Birliği Başkanı Arif Tak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a günün anısına İznik çinisi dev bir vazo hediye etti.

Öte yandan, Başbakan Erdoğan'ın ikindi ezanı okunurken konuşmasına ara verdiği sırada Nergis Holding'ten çıkarılan işçiler ''Hükümet Çağlar'dan hakkımızı al'' diye slogan attı.
Törene, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi de katıldı.

d