kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Ufak bir tını kaldı 2008'den geriye...

ÖZGÜR ÇAKIR
19.12.2008
2008, müzik konusunda iz bırakmayan işlerle doluydu. Bu yüzden de vasatı biraz aşanları, bazı yeni isimleri ve geri dönenleri bağrımıza basmak durumunda kaldık..
2008 Türkiye müzik piyasası açısından da çok hareketli geçmedi aslında. Festivallere ve konserlere büyük isimler gelmesine ve birçok albüme ve etkinliğe rağmen, kayda değer yeni isimler konusunda kısır bir yıl oldu. Ekonomik krizi daha fazla hissedeceğimiz 2009'a girerken şimdiden bazı konserler, etkinlikler ve projeler iptal edilmeye başlandı bile. Ama bütün krize ve hayat şartlarının 2009'a girerken daha da zorlaşmaya başlamasına rağmen televizyondaki müzik yarışmalarından, sokakta, evde ve kulaklıklarımızda duyduklarımıza kadar kendi kendimize şöyle dedik; "Ya müzik olmasaydı?" Bütün renksizliğine rağmen 2008'de iyi şeyler de oldu. Örneğin Emre Aydın'ın 15. MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde 2008 Avrupa'nın En İyi Sanatçısı ödülünü kazanması çok önemliydi. Aydın'ın klipleri yıl boyunca televizyonda göründü. Bu yıl Eurovizyon Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Mor ve Ötesi'nin yarışma parçası Deli de birkaç ay boyunca kulaklarımıza kazındı. Türk pop müzik cephesinde ise değişen pek bir şey yoktu. Özellikle yaz boyunca bir itibar yönetimi projesi olan Gülben Ergen'in, Aşk Hiç Bitmez albümünden Sürpriz adlı parçayı sevsek de sevmesek de ezberledik. Aynı şekilde Demet Akalın'ın Dans Et albümünden Bebek parçasını da her yerde çalarken duyduk. 2008'de albüm çıkaran diğer bir isim ise Hande Yener oldu. Elektronik dans müziği yolculuğundaki ikinci albümü Hipnoz'u çıkaran sanatçı, bir önceki albüm kadar olumlu tepkiler almadı. 2008'in yerli albüm piyasasında en iyi çıkış yakalayan sanatçıların başında ise Yasemin Mori geldi. Hayvanlar isimli ilk albümünü çıkaran Mori, güzel sesi ve farklı şarkı sözleriyle aranan kan oldu. Özellikle de Aslında Bir Konu Var şarkısı ve klibi fazlasıyla ilgi uyandırdı. Henüz popülaritesi çok fazla olmasa bile Hariçten Gazelciler aynı adlı albümleri ve konser performansıyla dikkat çekti. İlk albümünü yayınlayan bir başka grup da Luxus oldu. Luxus'un canlı performanslarının da Hariçten Gazelciler'den aşağı kalır yanı yoktu.

KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ
2008 boyunca birçok önemli isim Türkiye'de sahne aldı. Bunların en öne çıkanları ise şüphesiz R.E.M, Björk, Metallica, Marianne Faithfull, Massive Attack, Judas Priest, Lenny Kravitz ve Kylie Minogue konserleriydi. Bu arada konserler ve organizasyonlar daha az seyirci çekmeye başladı. Gelenekselleşen Rock'n Coke Festivali 2008'de yapılamazken, Zeytinli Rock Fest'e sağlam bir katılım oldu. Karşı festival Barışarock ise son kez düzenlendi. Bu yıl 18.'si düzenlenen Akbank Caz Festivali'nde de James Carter Quintet sahne alırken, Efes Pilsen Blues Festivali, Diyarbakır'dan Trabzon'a kadar geniş bir Anadolu turnesi düzenledi. One Love Festival ise Gogol Bordello, Shantel, Gevende gibi yerli ve yabancı başarılı bir seçkiyle kotarıldı.

COLDPLAY DOYMADI
2008'in tartışmasız en büyük başarı elde eden grubu Coldplay oldu. Son albümleri Viva la Vida or Death and All His Friends'le 36 ödül alan grup, hazine avcısı gibiydi. Kimileri yaptıkları müzikleri tekrardan öte bir şey olarak görmese bile içkisi, kumarı ve alkolü olmayan Coldplay, 2000'lerin gençlik ruhunu melodram köşesinden tutmayı ve 'alternatifi olmadığı için alternatif' olmayı bir şekilde başarıyor. Nev-i şahsına münhasır İzlandalı bir grup olan Sigur Ros, 2008'de Med Sud I Eyrum Vid Spilum adlı yeni bir albüm çıkardı. Büyülü müzikleri, İzlandaca ve uydurdukları şarkı sözleriyle kuzey ışıklarını tüm dünyaya yansıtmaya devam ettiler. Madonna yine formunun zirvesindeydi. Özel hayatı ve yaşına rağmen fit duruşunu koruyan Madonna, son 15 yıldır çıkardığı her albümde trendy ritimleri ve türleri yakalayıp kendi yorumuyla harmanlamayı başardı. Madonna, son albümü Hard Candy'de de çağı yakalamaya devam etti. Nick Cave ise 2008 albümü Dig Lazarus Dig ile uzun zamandır beklenen patlamayı gerçekleştirdi. İngilizlerin önemli ismi Oasis de bu yıl yeni bir albüm yayınladı. Her ne kadar 90'lardaki başarısından uzak görünse bile Oasis'in Dig Out Your Soul albümü en azından hayranlarını avutmaya yetti. Tarzıyla Beyonce'yi anımsatan Rihanna'nın Good Girl Gone Bad: Reloaded çalışması 2008'de ses getiren albümlerden biri oldu. Beck ise Modern Guilt albümüyle elektronik müziğin sularına iyice kendini bırakmaya başladı. Yılın son golünü ise The Cure attı. 4.13 Dream adlı 13. ve son albümleri, grubun sapasağlam ayakta olduğunu ve tekrara düşmeden bir grubun ruhunu ve enerjisini yıllarca nasıl koruyabileceğini dosta düşmana kanıtlamış oldu.
Haberin fotoğrafları