kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rice'dan BM'ye veda, Clinton'a övgü

Giriş Saati : 16.12.2008 09:37
Güncelleme : 16.12.2008 22:04
Yeni Haber
BM'de ABD, AB, Rusya ve BM tarafından oluşan Orta Doğu Dörtlüsü toplandı.

Orta Doğu Dörtlüsü toplantısına BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun başkanlık ederken, toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner katıldı. Toplantıda Orta Doğu Dörtlüsü bir bildiri kabul etti.

Orta Doğu'da barış sağlanması için uğraşan Dörtlü, bildirisinde, Annapolis süreciyle başlayan müzakerelere ivme kazandırılması gerektiğini belirterek süreçten geriye dönüş olamayacağını, amacın sorunun sona erdirilmesi, barış ve güvenlik içinde İsrail ile yanyana var olacak Filistin devletinin biran önce kurulması olduğunu vurguladı. Bildiride, Filistinliler İsrail'e roket saldırılarından vazgeçmeye, güvenlik birimlerini geliştirmeye çağrılırken İsrail de Yahudi yerleşimlerini dondurmaya ve bu yerleşimcilerin giderek aşırılığa kaçmasını engellemeye davet edildi.

Orta Doğu Dörtlüsü, İsrail'in Gazze'yi abluka altında tutmasını da eleştirerek, Gazze'ye insani yardım malzemelerinin sürekli olarak ulaştırılması gereğinin altını çizdi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Orta Doğu Dörtlüsü'nün daha sonra düzenlediği basın toplantısında, yarın ABD tarafından hazırlanan ve BMGK'da oylanacak karar tasarısının uluslararası toplumun Annapolis sürecinin geri döndürülemeyeceğine olan inancını kaydedeceğini söyledi. Rice, Kasım 2007'de düzenlenen Annapolis Konferansı'nda öngörüldüğü üzere 2008 yılının sonunda (Filistin devletinin kurulması için) iki tarafın bir anlaşmaya varmalarının şu an mümkün olmadığını, ancak müzakerelerde iyi bir ilerleme sağlandığını ve sürecin uzun sürebileceğini söyledi. Rice, Filistinliler ve İsraillilerin 10 yıldan beri ilk kez esas konuların hepsini görüştüğünü, bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Dörtlü temsilcileri daha sonra bazı Arap ülkelerinin temsilcileriyle de görüştü.

RICE'DAN HILLARY'E ÖVGÜ

Rice, basın toplantısında 20 Ocak'ta ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı olacak Hillary Clinton ve ABD'nin yeni BM Daimi Temsilcisi olacak Susan Rice ile ilgili sorular üzerine ikisini de övdü. Stanford Üniversitesinde hocalık yapan Rice, Hillary Clinton'ı, kızı Chelsea'yı okumak için Stanford'a getirdiği günden beri tanıdığını ve Susan Rice'ın da yine Stanford öğrencisi olduğunu söyledi.

Rice Hillary Clinton'un son derece akıllı ve vatanına en iyi şekilde hizmet eden biri olduğunu belirtirken, Susan Rice'ın da aynı şekilde çalışkan ve akıllı olduğunu, ayrıca BM kurumuna ve yapabileceklerine gönülden inandığını anlattı.

RICE'A VEDA YEMEĞİ

BM Genel Sektereri Ban, Rice onuruna dün akşam bir veda yemeği verdi. Ayrıca BM'de İspanya'nın desteğiyle düzenlenen İnsan Hakları Günü klasik müzik konserini Genel Sekreter Ban, Rice ve Orta Doğu Dörtlüsü toplantısına katılan diğer üst düzey yetkililer dinledi. Konserin başında İspanya'nın Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Maria Teresa Fernandez De La Vega bir konuşma yaptı.

DİĞER KONULAR

Rice'ın BM'ye veda ettiği 2 günlük BM temaslarında, Orta Doğu'ya ilişkin yarın oylanacak karar tasarısı dışında Somali, İran ve Zimbabve konuları da bulunuyor. Rice'ın dışında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ın da BM'deki oylamaya, ardından Somali, Zimbabve ve İran'ın nükleer programı toplantılarına katılmaları bekleniyor.

BMGK, bugün yine ABD tarafından hazırlanan ve Somali'nin açıklarında gemileri kaçıran korsanlarla daha etkin mücadele edilmesi için Somali hükümetiyle işbirliği yapılarak karada ve havada da korsanların yakalanması için BM ülkelerinin harekete geçmesini öngören karar tasarısını da oylayacak.

Bu arada BM'nin beş daimi üyesi (ABD, Rusya, İngiltere, Çin, Fransa) ve Almanya'nın (5 1) Arap diplomatlarla bir araya gelip İran'ın nükleer programı meselesini de tartışmaları bekleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine, Arap ülkelerinin de Tahran'ın nükleer programından endişe duyduklarını ve bu meselenin tüm Orta Doğu için giderek daha büyük bir tehdit olarak görüldüğünü söyledi.