kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bush'a fırlatılan ayakkabıya 10 milyon dolar

AJANSLAR
Giriş Saati : 16.12.2008 10:29
Güncelleme : 16.12.2008 22:04
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Bush'a fırlatılan ayakkabıya 10 milyon dolar
Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi'nin, ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabılarını fırlatması, tüm dünyada, basın meslek örgütleri ve akademik çevrelerde çeşitli yorumlara ve tepkilere neden oldu.

*İŞTE KARE KARE AYAKKABININ FIRLATILIŞI...

ABD Başkanı George W. Bush'a fırlatılan ayakkabı için bir Suudi işadamının 10 milyon dolar önerdiği ileri sürüldü.

Suud televizyonunun haberine göre, bir işadamı, Bush'a fırlatılan ayakkabının teki için 10 milyon dolar önerdi.

Başkan Bush, görevinden ayrılmadan önce Irak ve Afganistan'ı ziyaret etti. Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bush'a bu sırada gazeteci Munzatar el Zeydi ayakkabılarını fırlattı.

Gazeteci, Bush'a hakaret ederek, "İşte bu Irak halkının güle güle öpücüğü!" diye de bağırdı. Gazeteci, Iraklı güvenlik birimlerine teslim edildi. El Zeydi'nin kardeşi Durgham, kardeşinin kollarını ve kaburgalarını kırdıklarını söyledi. El Zeydi için 7.5 yıl hapis cezası istenebileceği kaydedildi.

Bu arada ayakkabılarının nerede olduğu da tam olarak bilinmiyor. Iraklı güvenlik birimlerinin, delil olarak ayakkabıya el koydukları sanılıyor.

"MÜSLÜMAN DÜNYASININ ÖFKESİNİ VE HİSLERİNİ YANSITIYOR"

İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, ABD Başkanı George W. Bush'a Irak'ta bir gazeteci tarafından ayakkabı fırlatılmasını, "Müslüman dünyasının öfkesini ve hislerini yansıttığı" şeklinde yorumladı.

Moratinos, İspanyol özel televizyonu Telecinco'da yaptığı değerlendirmede, "Bu olay, bir toplumun, Arap-Müslüman dünyasının ABD yönetimine karşı hissidir. Bu toplumun tümünde bir kaygı var ve kendini bu şekilde gösterdi" diye konuştu.

Bundan dolayı gazeteciye çok fazla destek çıkıldığını kaydeden Moratinos, Iraklı gazetecinin basın toplantısında Bush'a ayakkabı fırlatmasıyla ilgili olarak, "Yakışık değil, ama Müslüman dünyasının öfkesini ve hislerini yansıtıyor" yorumunda bulundu.

İspanya Dışişleri Bakanı, 2002 yılında Irak'ın işgalinin "kötü başladığını" belirterek, "Yeni bir düşman, yeni bir strateji yaratıldı ve bu, Batıyı reddeden bir eleştiri duygusuyla son buldu. Bu durum dünya ve Avrupa için iyi değil" dedi.

"CESURCA BİR HAREKET"

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD Başkanı George Bush'a Bağdat'taki basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteciyi cesur buldu.

Chavez, Iraklı gazetecinin Bush'a ayakkabılarını fırlatırken çekilen video görüntülerini gülerek izlerken yaptığı açıklamada, ayakkabıların Bush'a isabet etmemesine sevindiğini belirtti.

Bush'a bir zamanlar "Eşek" ya da "Bay Tehlike" gibi yakıştırmalarda bulunan Chavez, "Kimseye ayakkabı atılsın demiyorum, ancak cesurca bir hareket" diye konuştu.

Chavez, New York'taki BM binasında yaptığı bir konuşmada Bush'a "şeytan" demiş ve hatta Bush salondan çıktıktan sonra "burası sülfür gibi kokuyor" ifadesini kullanmıştı.

GAZETECİNİN PROTESTOSU ETİK Mİ DEĞİL Mİ?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, ABD Başkanı Bush'a, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile düzenlediği basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi'nin davranışıyla ilgili, yaptığı açıklamada, olayın gazetecilikle bağdaşmadığını söyledi.

Erinç, gazetecilerin böyle bir toplantıda konuşulanları dinlemek ve kamuoyuna aktarmakla görevli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Gazetecilerin o toplantı süresince veya gazeteci sıfatını taşıdığı sürece, kişisel duygularını veya tepkilerini dile getirme hakkı yok. Ama ne yazık ki 'militan gezetecilik' tanımı kapsamında, dünyanın çeşitli yerlerinde gazeteciler, kişisel yaklaşımlarını gündeme getirme veya uygulama yanlışlığına düşüyorlar. Irak'taki olay da bunun son örneği. Gazetecilik açısından anlaşılır bir yaklaşım değil. Anlaşılıyor ki oraya gazeteci sıfatını kullanarak girmiş. Güvenlik aramalarında yanında bir başka şey geçirememiş bir protestocu. Oraya protesto için girmiş. Görevli olarak orada bulunan bir gazetecinin böyle bir yaklaşım sergilemesi akıl alacak bir şey değil.''



TGF BAŞKANI BİLGİN

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nazmi Bilgin de gazetecilik mesleğinin tarafsızlığın, yansızlığın, dürüstlüğün simgesi olması gereken bir meslek olduğunu belirtti.

Bilgin, ''Herhangi bir liderin, bu Amerikan Başkanı da olsa fikirlerine katılmamaya saygı gösteririm. Ancak, bunun yolu ayakkabılar değil, kalemler, kameralar ve düşünceler olmalıdır'' dedi.

''ETİK DIŞI DAVRANIŞI KABUL ETMEK DURUMUNDA DEĞİLİZ, AMA...''

Gazi Üniversitesi (GÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar da bu kadar üst düzey bir basın toplantısında, bir gazetecinin ayakkabı atması ya da bilgi edinmek için bulunduğu yerde tavrını göstermesinin kabul edilebilecek bir şey olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Alemdar, sözle dahi olsa kişisel yaklaşımlarla belli ölçülerin dışına çıkmanın, gazeteci açısından kabul edilebilir bir şey olmadığını, bunun teamüllere de aykırı bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Ama, Irak'taki durumun farklılığı var. Şu başının üzerinden ayakkabı uçan Başkan George W. Bush, gerçek olmayan bir bilgi üzerinden bu ülkenin işgaline yol açtı. Bu işgal, Irak'ta binlerce kişinin ölümüne, sakat kalmasına, işini kaybetmesine ve ülkeyi terk etmesine yol açan bir dramın sebebi oldu. Dolayısıyla gazetecinin ayakkabı atması 'İyi mi, kötü mü?' diye konuşulurken, bu dünyanın en utanç verici müdahalesi, dünyanın eleştiri ve muhalefetine rağmen yapıldı. Bir gazetecinin etik dışı davranışını kabul etmek durumunda değiliz, ama ABD Başkanı'nın yaptıklarını kime şikayet edeceğimizi bilmiyoruz. Iraklı gazetecinin davranışını kabul edemeyeceğiz, ama ABD Başkanının uluslararası ilişkiler ve teamüllere aykırı davranışı ne olacak?''

ÜRDÜNLÜ AVUKATLAR DA IRAKLI GAZETECİYİ SAVUNMAK İSTİYOR

Ürdün Barosundan onlarca avukat, ABD Başkanı George Bush'a basın toplantısında ayakkabısını fırlatan Iraklı gazeteciyi savunmak için sıraya girdi.

Baro Başkanı Salih Armuti, gönüllü Ürdünlü avukatların, gözaltında tutulan gazeteci Muntazar El Zeydi'yi savunacak Iraklı avukatlara destek olabileceklerini belirtti.

Ürdünlü avukatların Irak mahkemelerinde yasal yetkileri bulunmuyor. Pek çok Ürdünlü avukat Irak'ın idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin'in de savunma ekibinde yer almıştı.

Saddam Hüseyin'in avukatlarından Halil Duleymi de ABD Başkanı Bush'a ayakkabı fırlatan gazeteciyi 200 avukatın ücretsiz savunmaya hazır olduğunu belirtmişti.
Haberin fotoğrafları