kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çevik kuvvet merkezine molotofkokteylli saldırı

Giriş Saati : 16.12.2008 15:42
Güncelleme : 16.12.2008 22:04
Yeni Haber
Yunanistan'da 6 Aralıkta 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un polis kurşunuyla yaşamını yitirmesinin ardından tüm ülkeyi saran şiddet ve çatışma olayları bugün de devam etti.

Maskeli gençlerin de aralarında bulunduğu bir grup gösterici, başkent Atina'nın "Kesaryani" semtinde bulunan çevik kuvvet merkezine (MAT) molotofkokteylli saldırı düzenledi.

Son günlerde hemen hemen olaysız geçen protesto gösterilerine gölge düşüren saldırıda, merkez yakınında park halinde olan, aralarında çevik kuvvete ait bir aracın da bulunduğu çok sayıda araç ve bir işyerinde ciddi maddi hasar meydana geldiği kaydedildi.

Kimlikleri henüz belirlenemeyen göstericilerin olay yerinden kaçmayı başardıkları belirtildi.

Atina ile Selanik kentleri başta olmak üzere birçok kentte özellikle geçen hafta sonu gösteriler olaysız geçmişti. Yalnızca, Atina'nın merkezindeki "Aleksandras" caddesinde bulunan polis merkezi önünde dün bir oturma eylemi yapan, büyük çoğunluğunu lise ile üniversite öğrencilerinin oluşturduğu göstericilerle güvenlik ekipleri arasında yer yer küçük çaplı arbede yaşanmıştı.

Polis ise gerek oturma eylemi yapan gerekse Koridalos cezaevi önünde gösteri düzenleyen yaklaşık 300 kişilik bir gruba karşı göz yaşartıcı gaz kullanmıştı.

ÖĞRENCİ GÖSTERİLERİ SÜRECEK

Bu arada öğrencilerin protesto gösterilerini önümüzdeki günlerde de devam ettirme kararı aldığı kaydedildi.

Atina Adliyesi önünde yarın gösteri yapacakları açıklanan grupların, akşam 18.00 sularında ise Yunanistan Komünist Partisi (KKE) gençlik kollarının düzenlediği gösteri yürüyüşüne katılacağı belirtildi.

Perşembe günü ise Sindagma Meydanı yakınında bulunan "Roma Kapısı" mevkinde öğrencilerle eğitimcilerin, "Omonia" meydanında ise KKE'nin iki ayrı gösteri düzenleyecekleri açıklandı.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDİ) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun(GESEE) çağrısıyla Sindagma'daki parlamento binası önünde cuma günü, "hükümetin uyguladığı şiddet ve yaşanan ekonomik zorlukları" protesto gösterisi düzenleneceği kaydedildi.

BALİSTİK İNCELEME DEVAM EDİYOR

Öte yandan basın yayın organları, Grigoropulos'un ölümüne yol açan merminin balistik incelemesinin sonuçlarının bugün açıklanmasının beklendiğini duyurdu.

Haberlerde, sorgu yargıcının talebi üzerine Grigoropulos'un yaşamını yitirdiği yerde bugün yeniden incelemelerde bulunulacağı, olay yerinde tatbikat yapılması için, gözaltında bulunan, tetiği çeken polis memuru Epaminondas Korkoneas ile çalışma arkadaşı polis memurunun bölgeye getirilmelerinin söz konusu olduğu kaydedildi.

Söz konusu polislerin bölgeye getirilmeleri ve olay yerindeki tatbikatın, "yangına körükle gitmek" anlamına geleceği gerekçesiyle Yunan polisi tarafından pek de istenmediği değerlendirmesinde bulunuldu.

Basın yayın organları, Grigoropulos'un ölümünden kısa süre sonra yapılan ilk olay yeri incelemesinde polis ekiplerinin, maskeli ve kendilerini "iktidar karşıtı" ve "anarşist" olarak adlandıran gruplarla karşı karşıya geldiğini ve incelemelerini tamamlayamadan bölgeden ayrılmak zorunda kaldığını kaydetti.

İnceleme sırasında bölgede yalnızca, Korkoneas'ın silahından çıktığı belirlenen 2 adet kovan bulunduğu da belirtildi.

Diğer yandan Grigoropulos'un cesedinden çıkartılan mermi üzerinde yapılan incelemelerden edinilen verilerin, doku parçacıkları haricinde beton örneğine de rastlandığını ortaya koyduğunu kaydeden basın yayın organları, balistik incelemelerin "trajik" hale geldiği değerlendirmesinde bulundu.

Haberlerde, kurşunun Grigoropulos'a saplanmadan önce çevredeki binalardan birine, yerden 40-50 santimetre yukarıya çarpmış olduğunun saptandığı, bunun Korkoneas'ın "havaya uyarı ateşi açtığı" şeklindeki ifadesine ters düştüğü iddia edildi.

Merminin, ne yukarı ne de zemine doğru bir açıyla savrulduğunu, Grigoropulos'un yan tarafına doğru ateşlendiğini belirten basın yayın organları, olay anında genç ile polis arasındaki mesafenin ise görgü tanıklarının ifadelerine göre yaklaşık 25 metre kadar olduğunu kaydetti.