kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kıbrıslı Liderler 12. kez bir araya geldi

AA
Giriş Saati : 16.12.2008 11:02
Güncelleme : 16.12.2008 22:04
Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla 11 Eylülde başlayan kapsamlı müzakereler çerçevesinde bugün 12. kez bir araya geldi.

Liderlerin, Lefkoşa ara bölgede kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binadaki görüşmesine, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexsander Downer ve liderlerin heyetleri katılıyor.

Liderler, önce baş başa görüşmeye başladı. Görüşme daha sonra heyetlerin katılımıyla devam edecek.

Müzakerelerin başlangıcından buyana, "Yönetim ve güç paylaşımı" başlığı altındaki konuları görüşen liderlerin, "dış ilişkiler" konusunu ele alacak.
Liderler, 2 Aralıkta yaptığı son görüşmede, "kamu yönetimi" ve "Kamu Hizmeti Komisyonu" konusunu müzakere ederek karşılıklı önerilerini sunmuştu.

2 Aralık görüşmesinde, Hristofyas, Türk tarafının, görüşmeler devam ederken Hristofyas'ın görüşme zeminini kaydırmaya yönelik çalışmasından duyduğu rahatsızlığı ve Rusya ile imzaladığı deklarasyona ilişkin tepkisine karşılık yazılı yanıtını okumuş ve Hristofyas'ın ortaya koyduğu argümanlar, Kıbrıs Türk tarafınca kabul görmemişti.

Son görüşmeden sonra, Talat ve Hristofyas Brüksel;de temaslarda bulunmuş, BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs;te görevli BM Barış Gücü;nün (UNFICYP) görev süresini 15 Aralıktan geçerli olmak üzere 6 ay uzatan kararı kabul etmişti.

Müzakereleri takip eden gazetecilerin sayısında azalma gözlendi.

SON GÖRÜŞMEDEN SONRAKİ AÇIKLAMALAR

Hristofyas, 2 Aralık görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada "Rusya konusunu kapattığımızı düşünüyoruz" derken, KKTC Cumhurbaşkanı Talat da Rum tarafının ayrılıktan korktuğu için adada iki halk olduğunu reddettiğini ve "tek halk var" dediğini söylemişti.

Talat, Hristofyas;ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunarak, Kıbrıs'ta tek halk bulunduğunu ispat etmeye çalıştığını ve halkların ayrı self determinasyon hakları olmasından dolayı Rum yönetiminin iki halk olgusunu reddettiğini belirterek şöyle konuşmuştu:

"Onların iki halktan korkmasının nedeni, aslında Kıbrıs;ta iki halk olmasından değil! Onlar da biliyorlar ki Kıbrıs;ta iki halk var. Korktukları halkların ayrı self determinasyon hakları var olması ve ayrı self determinasyon hakkı ayrılmak demektir. Onlar ayrılmaktan korkuyorlar. Ayrılmaktan korktukları için işin bilimsel yanını reddediyorlar ve Kıbrıs;ta tek halk var diyorlar. Ben de sordum: Kıbrıs;ta tek halk varsa dili nedir? Dini nedir? Bu halkın kültürel yapısı nedir bana tarif et."

"Kıbrıs Cumhuriyeti"nin devamı yönündeki bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini ve oluşacak olan yeni birleşik Kıbrıs devletinin, yeni bir devlet olacağını tekrar ortaya koyduklarını" ifade eden Talat, "Kıbrıs sorununun çözümünde Kıbrıs Türk tarafının eşitliğinin mutlak suretle, karar ve temsil mekanizmalarına yansıması" konusundaki görüşlerini vurguladıklarını belirtmişti.

Talat, Kıbrıs sorunu çözülmeden petrol arama çalışmaları yapılmasının iyi ortamı bozduğunu ifade ederek, Kıbrıs sorunu çözülmeden petrol arama çabalarının durdurulmasını da talep ettiklerini açıklamıştı.

Talat, Hristofyas;ın "Ben Yunanistan;dan izin almadan masaya otururum, ancak Talat sütten kesilsin de gelsin" yönündeki hakaretine de sert tepki göstererek, "Anladığım kadarıyla bu hakaretlerinin hakaret olarak algılandığını anlamıyor" demişti.

GÖRÜŞME SONA ERDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yaptığı görüşme sona erdi.

Bugünkü görüşmede, federal hükümette "dış ilişkiler" konusunu ele alan taraflar, karşılıklı önerilerini sundu.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bugün dış ilişkiler konusunun ele alındığını ifade ederek, konunun kapsamlı olduğunu ve uzun sürmesinin normal olduğunu kaydetti.

Downer, liderlerin bir sonraki görüşmesinin 22 Aralıkta yapılacağını da belirtti.

Bugünkü görüşme, 1 saat 20 dakikası iki lider arasında olmak üzere 3 saati aşkın sürdü.