kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Cuma Sabah  
KAYA GENÇ
SİNEFİL

İyi niyetli uzaylı Keanu'yu nasıl vurdular?

* Asker barıştan ne anlar:
Yıl 1951. The Day the Earth Stood Still isimli son Hollywood bombasını seyretmek için Amerikalılar sinema salonlarını doldurmuş. Müzikler Bernard Herrmann'a ait: Psycho'nun, Cape Fear'ın, Taxi Driver'ın efsanevi bestecisi Herrmann'ın elektronik müziği eşliğinde bir UFO, Washington'a iniyor. Heyecan dorukta. Cihazın içinden çıkan tip "Ben dostum, iyi niyet elçisiyim," buyuruyor. Ancak asker barış elçisinden ne anlar? Hemen bir Amerikan akseri tüfeğini doğrultuyor, uzaylının canına kıyıyor. Bunun üzerine bir robot uzay gemisinden çıkıyor ve zor kullanarak askerlerin silahlarını yok ediyor.

* İlk filmin bilge yönetmeni:
Robert 'West Side Story' Wise'ın yönettiği film, Harry Bates'in (Hayır, Psycho'daki Norman'ın akrabası değil) 1940 tarihli Ustaya Elveda (Farewell to the Master) öyküsünden sinemaya uyarlanmıştı. UFO'dan inen iyi niyet elçisinin adının Klaatu olduğunu belirtmiş miydik? Klaatu isimli bir karakteri Keanu isimli bir oyuncuya oynatmak, akıllıca bir karar, kabul ediyoruz.

* Benim adım klaatu:
Klaatu'yu ilk filmde ise Michael Rennie canlandırıyordu. 1971'de yaşama gözlerini yuman Rennie, Cambridge'de eğitim görmüş, İkinci Dünya Savaşı yıllarında ünlenmişti. The Day The Earth Stood Still onun için bir nevi Matrix vazifesi görmüş, Rennie'nin en unutulmaz rolü olarak kalmıştı. Peki halihazırda Neo rolüne seyretmiş olduğumuz Keanu için bu yeniden çevrim ne işlev görecek?

* Şu kadroya bak:
Ana karakterden bu kadar bahsetmemiz yan rollerdekileri daha az sevdiğimiz anlamına gelmemeli. Mad Men'in Don Draper'ı Jon Hamm, burada Doktor Michael Grainer rolünde karşımızda; Klaatu/Keanu'yu inceleyip ne menem bir mahluk olduğunu inceleme görevini o üstleniyor. Ayrıca A Beautiful Mind'da John Nash'in eşi Alicia'yı canlandıran Jeniffer Connelly, Monty Python ekibinden John Cleese (genç arkadaşlar onu Harry Potter filmlerindeki Gryffindor hayaleti Nick olarak da hatırlayacaklardır) ve Savunma Bakanı rolünde Kathy Bates... Stephen King uyarlaması Misery'de romancıyı canlandıran James Caan'ı evinde tutsak eden, tutkulu, içten, duygusal ve vahşi okur yani.

* Evsiz klaatu kostümünü ne yapsın:
Filmde daha önce Speed'de birlikte çalışan prodüktör Erwin Stoff ve Keanu Reeves yeniden bir araya gelmiş. Senaryonun yazımına 2005 yılında başlamışlar; ilk filmdeki nükleer saldırı temasının yerini çevre sorunları almış. Film şirketi Fox'un 'karbonsuz, çevreci şirket' olma hevesinin göstergesi olarak yapım sırasında kağıt israfı yapılmamış, hibrid araçlar kullanılmış. Ayrıca bize ve eminiz bütün sinefillere de çok ilginç gelecek bir yöntem uygulanmış: Filmde kullanılan kostümler evsizlere dağıtılmış. Karınları aç, soğukta titreyen evsizlerin Klaatu ve ekürisine ait kostümleri giyecekleri mi yoksa ısınmak için yakacakları mı ise bilinmiyor.