kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
29 Ağustos 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Frederic Beigbeder

Sinefiller için...

KAYA GENÇ
Güncelleme : 28.08.2008 19:04
* Bu hafta gösterime giren 9,90 YTL, Frederic Beigbeder'in 99 Francs isimli romanından sinemaya uyarlanmış. Zaten filmin orijinal ismi de bu. Doğan Kitap'tan Renan Akman çevirisiyle çıkan kitabın adı ise 9.900. Daha sonra YTL'ye geçişle birlikte kitabın adı 9.90 olarak değişmiş. Tabii kapak tasarımı da. Ve son dakika haberi: YTL'den TL'ye geçeceğimiz açıklandığına göre, yeni bir kapak tasarımına ihtiyaç duyacağımız kesin.

* Garfield Komedi Festivali'nde şişman ve tembel kedimiz, Komedi Festivali isimli çizgi roman yarışmasında herkesin gönlünü fetheden yakışıklı kedi Ramone'u tahtından indirmeye çalışıyor. Jim Davis'in yarattığı Garfield'ın 30. yılını bu yaz kutladık; ilk Garfield karikatürü 19 Haziran 1978'de yayımlanmış. ABD çapında farklı gazete ve dergilere içerik dağıtan United Feature Syndicate, Garfield'ı yayımlamayı ilk kabul eden kuruluşmuş. Şirket bizde Charlie Brown olarak bilinen Peanuts'ın da yayıncısı aynı zamanda.

* 2002 yılında Garfield, yayımlandığı gazete sayısı açısından dünyada birinci sıraya yerleşti. Türkiye'de Radikal'in yayımladığı Garfield, 2 bin 570 farklı gazete tarafından basılıyor, tahmini okur sayısı ise 260 milyonun üzerinde.

* Kayıp Yüzük'ün yönetmeni Richard Attenborough'nun kim olduğunun umarız ki farkındasınızdır. Kendisi pek çok başka şeyin yanında, Gandhi filminin de yönetmeniydi. Gandhi ilk çıktığında hazırlanan film afişinde şunlar yazıyor: "Britanya İmparatorluğu'nu dize getirip 350 milyon insanı özgürlüğüne kavuşturmak için tek bir insan yeterli oldu... Amacı Hindistan'ı özgürleştirmek, stratejisi barış, silahı ise insanlığıydı."

* İngiltere'de, Cambridge'de 1923 yılında doğan Attenborough, 17 yaşındayken oyunculuk hayalleri kurarak Londra'nın yolunu tutar. Korkak bir denizciyi canlandırdığı In Which We Serve'de (Hizmet Ettiğimiz) oyunculuğu çok beğenilir. II. Dünya Savaşı'na İngiliz Hava Kuvvetleri'nde (RAF) asker olarak katılır. Graham Greene uyarlaması Brighton Rock (Brighton Kayası) gibi filmlerde çizdiği psikopat karakteri de ses getirir; I'm All Right Jack (Ben İyiyim Jack) ise Attenborough'nun komedi filmlerinden... 85 yaşındaki sanatçının yönettiği Charlie Chaplin biyografisi Chaplin ve Ernest Hemingway'in savaş yıllarını anlattığı In Love and War (Aşkta ve Savaşta) da ilginçtir. Tavsiye ederiz.

* Akıllı Ol ismi, Get Smart'ın tam Türkçe karşılığı olmadığı gibi (Akıllan da Gel desek mesela?), akla kötü 'hayal'ler de getirdiği için talihsiz olmuş.

* Steve Carell ve Anne Hathaway'den önce Jim Carrey ve Jennifer Love Hewitt'in Akıllı Ol'un başrollerinde oynaması düşünülüyormuş.

* Akıllı Ol'un başrolündeki Steve Carell 1999 yılında Jon Stewart'ın bizde de gösterilen komedi programı The Daily Show'da 'muhabir' olarak çalışmaya başladı. Asıl büyük çıkışı ise 2005'de, önce The 40-Year- Old Virgin'le geldi. Ayrıca İngilizlerin 21. yüzyıldaki ilk keşiflerinden birinin (The Office dizisinden bahsediyoruz) Amerikan uyarlamasında başrol, ona teklif edilmişti.