kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Namuslu açıklığın' tarihi çok yeni

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
07.12.2008
Deniz Baykal'ın tek parti eleştirisine ne diyorsunuz? Seçtiği örnek çok ilginç. Çünkü Kemalizm'e yönelik eleştirilen başında 'halkçılık', 'sınıfsız- kaynaşmış bir kitleyiz' ya da 'köylü milletin efendisidir' söylemlerinin içinin boş olması gelir. Ankara'nın belli caddelerine, belli saatlerde kasketli, şalvarlı köylülerin sokulmadığı söylenirdi. Diğer taraftan bunun Cumhuriyet efsanesi olduğu iddia edilirdi. Ama Baykal, bir büyük sırrı açıkladı.

Gerçekten Baykal reddi miras mı yapıyor? Bu tek bir jestle başarılacak iş değil.

Türkiye'nin 'örtünme' ile imtihanı nedir? Tarih boyunca tüm toplumların örtünme ile imtihanı zorlu geçti. Mesele başın nasıl örtüleceğinde kilitlendi. Örtünme hem kutsallığı hem mahremiyeti, hem doğadan zarar görmemeyi hem derli toplu görünmeyi sağlamıştır. Yani çok işlevlidir. 'Namuslu açıklığın' tarihi ise çok yeni. Cumhuriyet modernleşmesinde kadının yeri konusunda hep ikircikli oldu. Kadınlardan beklenen, geleneksel rollerini Batılı tarzda yürütmeleriydi. Kadından çarşaf ve başörtüsü gibi giysi parçalarını geride bırakması istendi. Sonuçta kadını örtenler de açanlar da onun bedeni üzerinden kendi projelerini gerçekleştirmeye çalışıyor.

Kıyafet devrimi modernleşme gayretinin ürünü mü? Modern öncesi dönemde de kadın kıyafeti üzerinden epey çatışma yaşanıyor. Ama modern dönemde bütün otoriteleri geri püskürten moda, eğlence, çalışma hayatının gerekleri gibi faktörlerle tanışıyoruz. Kadın kıyafetini feraceden mini eteğe kadar götüren süreç modernleşme ise, mini etekten tekrar türbana ve belki çarşafa dönüş, post modernlikle ilişkili. Ama her ikisinde de kadın artık evine sokulamayacak gibi görünüyor. Çünkü bir kere cin şişeden çıktı. Yani siyasal İslamcılar kadın üzerinden yürüttükleri savaştan pişman olabilir. İslam'a uygun tesettür giyimin bile modası, mağazaları, defileleri, ithal malları var artık.