kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKAN MÜDERRİSOĞLU

IMF'nin makası yeni kararlar verdirecek

EKONOMİ IMF ile yeni Stand By Düzenlemesi öncesinde pazarlıkların kilitlendiği alanlar hayli kritik. Öyle ki bu yıl temeli atılan bazı harcamaların sürdürülebilirliği Hükümet için çok önemli ama IMF açısından neredeyse imkansız. "Nedir o alanlar?" diye sorulduğunda müthiş bir bilanço ortaya çıkıyor.

8 milyar YTL'lik önlem
Memur maaşlarında 2009'da yapılacak ek iyileştirme 2.5 milyar YTL, 5 puan sigorta prim indiriminin 2009'a yansıması 4.7 milyar YTL, Özelleştirme ve İşsizlik Sigortası Fonu'ndan GAP yatırımlarına aktarılacak ödenek 2.8 milyar YTL, sokak aydınlatmasına Hazine'den 0.5 milyar YTL, genç ve kadın istihdamını teşvik için 1 milyar YTL ve yerel yönetimlere ekstra gelir kalemi 3.5 milyar YTL. IMF tırpanı yiyecek harcama tutarı 15 milyar YTL'ye ulaşıyor. IMF, bu tutarın en az 8 milyar YTL'si kadar önlem istiyor.
Bu durumda, memura ek ödemenin durdurulması, sokak aydınlatmasının elektrik faturasına eklenerek Hazine'nin sırtından alınması, yerel yönetim kaynaklarının kısıtlanması, özelleştirme gelirlerinin yatırımlar yerine bütçe finansmanına aktarılması söz konusu olabilir.
Burada kilit nokta, ekonomiyi canlandırmak isteyen Hükümet'in memura vereceği ek zammın rafa kaldırılması, yerel seçimler öncesi belediye musluklarının kısılması olabilir. Görünen o ki IMF ile bir şekilde yola çıkılacak, Nisan 2009'da hedefler revize edilecek, Körfez'den gelecek fonlarla, dünya ve Türkiye ekonomisinde 2009'da gözlenecek iyileşmeye göre yeni kararlar verilecek.