kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türbanı, Ekim Devrimi sonrası Rus kadınlar getirdi

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
07.12.2008
* Çarşaf ne zaman siyasi hal aldı? 1970'lerde MSP'nin seçim başarılarına paralel olarak kentlerde modern talepleri olan örtülü kadınların sayısında artış yaşandı. İmam hatip lisesine gidebildikleri için ardından üniversitede okuma hakkı da kazandı. Halbuki daha önceki dönemlerde ortaokula başı örtülü alınmıyordu. Böylece eğitimli, meslek sahibi ve örtülü kadın tipolojisi ile tanıştık. Ardından da siyasal talepler daha yoğun şekilde dile getirilmeye başlandı.

* Türban ne zaman ortaya çıktı? 1880'lerde ferace demode, çarşaf modaydı. 1900'lerden itibaren ise çarşafın yerini yeldirme aldı. Baş giyiminde ise modernliğin simgesi türban oldu. Hindistan'da Müslümanların ve Sihlerin giysisi olan türban Avrupalılardan bize geçti. Balkan Savaşları sırasında Yunanistan'ın Selanik'i işgali sonrasında buradan İstanbul'a göç edenler oradaki yaşam tarzlarını da buraya taşıdı. Beyoğlu'nda barlar ve tavernalar açıldı, buralara kadınlar da gitmeye başladı. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra İstanbul'a sığınan Rus kadınların bitlenmemek için kısacık kestirdikleri saçlarını saklamak için icat ettikleri şapkayla çarşaf arası başlık türban olarak anıldı ve moda oldu. Kadının kamusal alana çıkışı, giyimin de bu çıkışa eşlik etmesini gerektiriyordu.

* Nasıl? Çarşaf faytona binmeyi, çalışmayı zorlaştırınca yırtmaç yapıldı, yırtmaçlı çarşaf giderek başı da örten pelerine dönüştü, pelerin de zamanla başörtüsüne... Aynı şey 1960'lardaki göçle yaşandı. Köyden gelen kadınlar uyum için başörtülerini modernize etti. Türban yeniden moda olmaya başladı. Bu türban tipi daha çok 1900'lerde moda olan sıkmabaşa benziyor.

* Anadoluluk ve kentlilik bakımından türban ile çarşaf arasındaki fark ne? Kadın giyimi hep farklılık gösterdi. Ankara'da kadınlar mayo ile güzellik yarışmalarına katılırken, Trabzon'da veya Hatay'da hâlâ peştamal, çarşaf veya peçe ile geziyorlardı. Toroslar'ın tepesindeki Türkmen kadının veya Hakkâri'deki Kürt kadının zülüfleri işlemeli başlığından sarkarken, İstanbul'da İsmailağa tarikatındaki kadın siyah çarşafı ile geziyor.