kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Latife Hanım'ın çarşafı geçiş döneminin gereğiydi

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
07.12.2008
* CHP'nin yönetici kadrolarında hiç çarşaflı oldu mu? 1919'da İzmir'i işgali üzerine Fatih'te Halide Edip'in konuşma yaptığı mitingde kadınlar baştan aşağıya siyah çarşaf giymişti. Aslında o yıllarda çarşaf yaygın değildi. Ama böylece aydın kadınlarla, halk arasında bir ilişki kuruluyor, dolayısıyla halkın Milli Mücadele'ye katılımı kolaylaşıyordu. Cumhuriyetin ilanından sonra, çarşafın sembolik değeri tersine döndü.

* Latife Hanım'ın da bu dönemde zaman zaman çarşaf giydiği söylenir. Latife Hanım, yeldirme veya çarşaf türü bir üstlükle halkın huzuruna çıkıyordu. Ama bu muhtemelen geçiş döneminin gereğiydi. Bu dönemde CHP'de bırakın çarşaflı kadını, çarşafsız kadın bile yoktu. Nezihe Muhiddin öncülüğündeki Kadınlar Halk Fırkası'nın kurulmasına ve bu kadınların CHP'nin kadınlar kolunu oluşturmasına izin verilmedi. Seçme ve seçilme hakkı verildikten sonra, çarşaf iyice sorun oldu. Açık kadınların bile sayılı olduğu bu dönemde çarşaflı kadın üye mümkün mü?

* Çok partili hayata geçişle tavır değişti mi? CHP, 1940-1950 arasında attığı adımlarla kendisinin Atatürkçü laiklik anlayışına ilk darbeyi vurdu. Temmuz 1945'ten Mayıs 1950'ye kadar kurulan 24 partinin hemen hepsi programlarında dinsel konulara özel yer verdi. CHP de bu atağa cevap vermek için eski pozisyonunu gözden geçirmek zorunda kaldı. Aynen bugün olduğu gibi, söylemlerini esnetti. 1947 bu açıdan dönüm noktasıdır. Özel Din Öğrenimi Ana Hatları program kabul edildi, ibadet yerlerinin bakım ve onarımının sağlanması, din görevlilerinin maaşlarının iyileştirilmesi konuları tartışılmakla kalmadı, hacca gidenlere hükümet tarafından ilk kez döviz tahsis edildi.

* Ama iktidarı kaybetti... Geç kalmıştı. Samimi görünmüyordu. Sonuçta tek parti döneminin yılgınlığı ile II. Dünya Savaşı'nın kemer sıkma politikaları birleşince DP'nin kazanması önlenemedi.