kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yunanistan'da olaylar devam ediyor

AA
Giriş Saati : 08.12.2008 21:25
Güncelleme : 08.12.2008 23:39
Yeni Haber
Yunanistan'da cumartesi akşamı 16 yaşındaki bir gencin polis kurşunuyla ölmesinden sonra çıkan olaylar devam ediyor.

Başkent Atina ve Selanik kentleri başta olmak üzere kuzey Yunanistan, Mora ve adalarda protesto gösterileri yapan binlerce kişinin polis karakollarına saldırdığı, çok sayıda polisin yaralandığı, onlarca aracın ateşe verildiği, banka şubelerinin kundaklandığı, dükkanların yağmalandığı bildiriliyor.

Kent merkezlerinde güvenlik önlemleri alan ve barikatlar kuran çevik kuvvet ekiplerine molotofkokteyllerle saldıran göstericilere, polis göz yaşartıcı gaz ile karşılık veriyor.

Basın-yayın organları, savaş alanını andıran kentlerden görüntüler sergiledikleri özel haber bültenlerinde, göz yaşartıcı gaz nedeniyle onlarca kişinin solunum rahatsızlıklarıyla hastanelere sevkedildiğini, acil yardım birimlerinin yoğunluk nedeniyle hizmet vermekte zorluk yaşadıklarını kaydetti.

Yunanistan Parlamento binasının bulunduğu Sindagma Meydanı, kentin ana caddeleri Panepistimiu ile Akademias ve Omonia meydanlarında polis kordonlarını aşan yüzlerce kişinin çöp konteynerleri, banka şubeleri ve iş yerlerini ateşe verdiklerini belirten basın-yayın organları, yangının yan binalara sıçramasıyla bölgede oturanların yaşam tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları belirtildi.

Haberlerde, polisin güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığı değerlendirmesi yapılırken, Sindagma meydanındaki protestocuların bölgedeki otellere saldırılarının önlenmediği ve ciddi maddi hasar meydana geldiği bildirildi.

İtfaiye ekiplerinin araçlarının çalındığı, ekiplerin kullandığı yolların göstericiler tarafından kesildiği, söndürme çalışmalarının yapılamadığını belirten basın-yayın organları, ülkede olağanüstü hal ilan edilmesinin beklendiğini de kaydettiler.

Polis ekiplerine taş ve sopalarla saldıran maskeli şahıslara karşı polisin etkisiz kaldığını belirtilirken, güvenlik kuvvetleriyle gruplar arasında adeta köşe kapmaca oynandığı kaydediliyor.

Yunanistan'da yarın okulların kapalı kalacağı, kent merkezlerinde protesto yürüyüşleri yapılmasının planlandığını belirtildi.

Ölen gençle ilgili adli tıp raporunun yarın belli olacağını belirten medya, polis kurşununun sekerek değil de doğrudan genci hedef aldığının ortaya çıkması halinde olayların daha da büyümesinden endişe edildiği yorumunu yaptı.

Bu arada Atina'nın havadan görüntüsünü bültenlerine taşıyan televizyon kanalları, kentin onlarca yerinin ateş içinde olduğunu gözler önüne serdi.

Atina'da cumartesi 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos adlı bir gencin polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmesinin ardından Yunanistan'ın pek çok kentinde başlayan ve devam eden protesto gösterilerinde yüzlerce iş yeri, onlarca banka şubesi, kamu binası ve araçta ciddi maddi hasar meydana geldiği açıklanmıştı.

Yunanistan'da en son 1985 yılında bir genç polis kurşunuyla yaşamını yitirmiş, ülkenin dört bir yanında çıkan olaylar aylarca sürmüştü.