kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Değişen dünyada başkaldıran bir kadın

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
31.10.2008
İlahi İngilizler... Tarihlerini bize anlatmaktan bıkmıyorlar, filmlere konu etmekten yorulmuyorlar. Hakkında bir şey bilmediğimiz dönem yok, hikâyesini öğrenmediğimiz kral-kraliçe kalmadı...
Bu kez 1774'te başlayan bir hikâye içinde Devonshire dükü ve yeni evlendiği güzel eşi Georgiana'nın gerçek serüvenini izliyoruz. Düşes bu gizemli ve suskun erkeği seviyor. Ama ondan gerçek bir karşılık aldığı söylenemez. Dükün tek arzusunun bir erkek evlat olduğu anlaşılıyor. Düşes ise kızları birbiri ardına diziyor. Araya ikisi için de birer gönül macerası ekleniyor.
Bu filmin yakın zamanda izlediğimiz Boleyn Kızı'nın peşinden gelmesi ilginç. O film ne kadar yüzeysel ve foto-roman havasındaysa, bu film de o kadar sağlam ve derine doğru işliyor.
Gerçi önceleri yine bir 'aristokrat romansı' olarak dalgın bir gözle izleniyor. Ama hikaye ilerledikçe, iki önemli özellik ortaya çıkıyor.
İlki, dönemin kritik konumu. ABD'nin kurulduğu ve özgürlük fikirlerinin köhnemiş Avrupa rejimlerinde yaygınlaştığı bir dönem bu... Fransız Devrimi ise çok yakında. Böylece İngiltere'deki yeni muhalefeti, iyice filizlenen siyasal partileri ve artan tartışmaları görüyoruz. Ki düşes de bunlara etkin biçimde katılıyor. Öte yandan, 'düşesin öyküsü' biraz da günümüzden bakılmış olarak, kadın kimliğine ve bu kimliğin İngiliz tarihi içindeki özel yerine odaklanıyor. Hem bu açıdan, hem de içerdiği duygusal öğelerle, filmin özellikle kadın seyirci için olduğu kesin. Ayrıca oyuncuların da yine o bilinen 'İngiliz kalitesi'ni sürdürdüklerini ve eksiksiz hepsinin olağanüstü olduğunu eklemeli.

Düşes * * *
(The Duchess)/
Yönetmen: Saul Dibb/
Senaryo: Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, S. Dibb/
Görüntü: Gyula Pados/ Müzik: Rachel Portman/
Oyuncular: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, Hayley Atwell, Simon McBurney/ İngiliz filmi.
Haberin fotoğrafları