kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Tomris Giritlioğlu

Aylardan eylül ve kara bir akşamüstü

OLKAN ÖZYURT
17.10.2008
Tomris Giritlioğlu bir aşk öyküsü ekseninde 6-7 Eylül olaylarını anlattığı Güz Sancısı filminin çekimlerini bitirdi. Beren Saat ve Murat Yıldırım'ın başrol oynadığı filmin şubat ayında vizyona girmesi planlanıyor..
İstiklal Caddesi'nden geçenler Suriye Pasajı'nın önünde bir duralıyorlar. Saat gecenin 10'unda, ellerinde 'Defolun Gidin' yazılı pankart ya da Türk bayrakları gören kalabalığa 'yine mi olay var' kaygısıyla bakıyor. Ama kalabalığın kılık kıyafetine dikkat edince, işin içinde bir gariplik olduğu fark ediliyor. Çünkü 50'lerin kıyafetleri var insanların üzerinde. Aslında bir gariplik yok! 53 yıl önce 6 Eylül gecesi böylesi bir kalabalık Beyoğlu da dahil olmak üzere İstanbul'da ve Türkiye'nin çeşitli bölgeleride gayrımüslimlerin evlerine, dükkânlarına saldırmıştı, Atatürk'ün Selanik'teki evine bomba atıldı hikâyesinin yarattığı hiddetle. Suriye Pasajı'nın önü de 'Motor,' komutuyla karışıyor. Birden sopalar çıkıyor ve Suriye Pasajı'nın içi tarumar ediliyor. Ortalık ana baba gününe dönüyor. Bir sonraki sahnenin hazırlığı yapılırken Tomris Giritlioğlu'nun da çekilen planın etkisinde kaldığını hissediyoruz. Giritlioğlu "Türkiye," diyor "o gece büyük bir kültür zenginliğini, ortak yaşama duygusunu kaybetti."
Dokuz yıl olmuş Tomris Giritlioğlu, Salkım Hanımın Taneleri'ni çekeli. Bu zaman zarfında dizi projelerini hayata geçirdi. Zannettik ki sinemaya mesafe koydu! Meğer iş bildiğimiz gibi değilmiş. Giritlioğlu "Bu filmi altı yıl önce çekecektim. Para bulamadığım için çekemedim. Bir süre diziler yaparak para bulmaya çalıştım. Sonra C Yapım sahiplendi projeyi ve bugün filmin son günü. Uzun bir bekleyişti ve nihayet bitiyor," diyor.
Yılmaz Karakoyunlu'nun aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanan filmde Murat Yıldırım, Beren Saat, Belçim Bilgin Erdoğan, Tuncel Kurtiz, Okan Yalabık, Zeliha Berksoy, Hüseyin Avni Danyal, Kenal Bal, Avni Yalçın, İlker Aksum ve Umut Kurt oynuyor. 'Özel bir hayat' kadını ile ona yanık bir Türk gencinin aşkı ekseninde 6-7 Eylül olayları anlatılıyor. Giritlioğlu ile ayaküstü konuşurken yanımıza gelen senarist Nilgün Öneş'ten konuyu biraz açmasını istiyoruz. O da "6-7 Eylül öncesinde olan siyasi olaylar ve sonuçları yer alıyor filmde. Ama bana sorarsanız burada seyirci olmakla ilgili bir durum var. Benim için ilginç olan da o. Bir şeyler oluyor ülkemizde, olanlara bakıyoruz ve ne yapıyoruz? Dahil oluyor muyuz, olmuyorsak ne yapıyoruz, seyirci olmak nasıl bir şey? Bunu sorguluyor biraz da," diyor.
Malum oyuncu ekibi ağırlıklı olarak gençlerden oluşuyor. Hatırla Sevgili dizisinde yakın tarihimizle ilgili hafıza tazeleyen ve özellikle gençlere bir nevi alternatif tarih dersi veren Giritlioğlu ve Öneş, kendi oyuncularına 6- 7 Eylül olaylarını nasıl anlatmış? Karavanda çekimi bekleyen filmin başrol oyuncusu Murat Yıldırım "Ne yalan söyleyeyim, filmin senaryosunu okuyana kadar o fotoğrafları görmemiştim. Bu benim ayıbım, 80 sonrası bütün gençlerin ayıbı. Ben 1979 doğumluyum. Bizim kuşak tamamen siyasetten uzak yetiştirildi," diyor. Beren Saat ise biraz daha bilgi sahibi 6-7 Eylül olaylarıyla ilgili, Hatırla Sevgili dizisi nedeniyle dersine çalışmış! Saat "Hatırla Sevgili'ye 1959'da başladık. Ama 1961 ihtilaline giden yolda zaten tarihi karıştırırken 1955'i atlayıp geçemiyorsun. Ben 6-7 Eylül olaylarına dair zaten iki yıl öncesinden bayağı bilgi sahibiydim. Bir de üç yıl önce Güz Sancısı'nın ilk senaryosunu görmüştüm," diyor.
Ve talan sonrası sahne de hazır artık. Giritlioğlu'na haber geliyor. Birlikte Suriye Pasajı'nın içine gidiyoruz. Behçet'i oynayan Murat Yıldırım talan sonrası pasaja girecek ve talanı destekleyen yakın bir arkadaşıyla tartışacak. Sahne çekilirken İlker Aksum geliyor, tartışacak kişiyi o canlandırıyor. Sürekli repliğini tekralıyor. Onun bu konsantre halini gören Giritlioğlu tebessüm ediyor. Biraz şaşırmak hakkımızdır diye düşünüyoruz. Çünkü sette güleryüzlü yönetmen görmek pek de kolay değil ülkemizde.
Haberin fotoğrafları