kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi Ankara'da

aA
Giriş Saati : 26.11.2008 10:03
Güncelleme : 26.11.2008 18:08
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Arnavutluk'un dengeli politikalarının Balkanlara istikrar taşıdığını belirterek, ''Biz de bir Balkan ülkesi olarak Balkanların istikrarına, güvenine ve refahına büyük önem veriyoruz. Bu bakımdan Arnavutluk ile olan işbirliğimiz önemlidir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül, ''dost ve kardeş ülke Arnavutluk''un Cumhurbaşkanını Türkiye'de konuk etmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, iki ülke halkları arasında her bakımdan gurur ve memnuniyet verici tarihi dostluk ilişkileri olduğunu söyledi.

Geçmişten bugüne taşınan yakın akrabalık ve kültür bağlarının iki ülke ilişkilerini zenginleştirdiğini vurgulayan Gül, Türkiye ile Arnavutluk arasında karşılıklı saygı ve güvene dayanan kuvvetli dostluk, kardeşlik ve işbirliği ilişkileri olduğunu dile getirdi.

Balkan coğrafyasının, özellikle Arnavutluk'un Türk dış politikasında önemli ve öncelikli bir konuma sahip olduğuna işaret eden Gül, ''Türkiye olarak Arnavutluk'a ve Arnavut halkına her alanda destek vermek için yoğun gayret gösterdik ve önümüzdeki dönemde de bu gayretler devam edecektir'' dedi.

Konuk Cumhurbaşkanı Topi ile görüşmelerinin yapıcı ve dostane bir ortamda gerçekleştiğini belirten Gül, bu görüşmeler sırasında iki ülke arasındaki mevcut işbirliğinin nasıl geliştirilebileceğini ele aldıklarını aktardı. Ekonomik ve ticari ilişkilerde son dönemde kayda değer mesafe alındığını bildiren Gül, Türk firmalarının Arnavutluk'taki yatırımlarının ikili ticaret hacmini ciddi şekilde artırdığını ifade etti. Artıştan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, bu alandaki potansiyelin büyüklüğünün farkında olduklarını da söyledi. Gül, iki ülke arasında Mayıs ayında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının ticari ilişkileri ve yatırımları daha da geliştireceğine işaret etti.

Arnavutluk'taki Türk yatırımlarının özellikle telekomünikasyon, bankacılık, enerji ve tıp alanlarında yoğunlaştığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, Arnavut iş adamlarının Türkiye'de faaliyet göstermesinden de memnuniyet duyacağını belirtti.

"ARNAVUTLUK, BALKANLARDA KİLİT ÜLKE''

Topi ile görüşmelerinde bölgesel ve uluslararası meseleleri de ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, ''Arnavutluk, Balkanlarda kilit öneme sahip bir ülkedir. Arnavutluk'un dengeli politikaları Balkanlara istikrar taşımaktadır. Biz de bir Balkan ülkesi olarak Balkanların istikrarına, güvenine ve refahına büyük önem veriyoruz. Bu bakımdan Arnavutluk ile olan işbirliğimiz de önemlidir. Türkiye bu anlayışla geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Arnavutluk'un NATO'ya üyelik hedefini güçlü bir şekilde desteklemektedir'' diye konuştu.

Arnavutluk'un NATO'ya tam üyeliğiyle ilgili protokolün dün TBMM'de onaylandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Topi ile görüşmeleri sırasında kendisinin de protokole imza attığını belirtti. Böylece Türkiye olarak Arnavutluk'un NATO'ya üyeliği ile ilgili bütün işlemleri tamamladıklarını kaydeden Gül, ''Ümit ediyorum ki diğer üye ülkeler de 2009'daki zirveye kadar üstlerine düşen görevleri tamamlarlar ve Arnavutluk, zirveye tam üye olarak katılır'' dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Arnavutluk silahlı kuvvetleri arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde yürütüldüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Arnavutluk ordusunun eğitim ve lojistik ihtiyaçlarının Türkiye tarafından her zaman desteklendiğini, ülkenin NATO'ya tam üyeliğiyle bu desteğin daha da ileri seviyeye taşınacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlü bir şekilde devam edeceğine olan inancını dile getirerek konuşmasını bitirdi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Kosova'nın, egemen, bağımsız ve özgür bir ülke olduğunu belirterek, Kosova gerçeğinin geriye döndürülemez bir gerçek olduğunu, hiçbir senaryonun Kosova'nın parçalanmasına yol açmayacağını söyledi.Topi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Ankara'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek ve konukseverliği için Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür ederek sözlerine başlayan Topi, "Ankara, geleneksel ve güncel ilişkilerin mükemmel olduğu dost bir ülkenin başkentidir" dedi.

Topi, TBMM'nin dün Arnavutluk'un NATO üyeliği protokolünü onayladığını, Cumhurbaşkanı Gül'ün de protokolü huzurunda imzaladığını kaydederek, Gül'e ve milletvekillerine teşekkür etti. Topi, Arnavutluk'un Kuzey Atlantik İttifakına entegrasyonu yolunda Türkiye'nin verdiği desteğe de teşekkür etti ve bu desteği "tutarlı ve ısrarlı" olarak niteledi. İki ülkenin savunma alanındaki işbirliğine de değinen konuk Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin son yıllarla Arnavutluk'a verdiği sürekli yardım ve destek sayesinde, Arnavutluk kendisini NATO'ya daha yakın hissetmektedir. Kuşkusuz ki, Türkiye Arnavutluk için stratejik bir ortaktır."
Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığı görüşmede, ikili ve bölgesel ilişkiler ve uluslararası konular hakkında aynı görüşleri paylaştıklarını vurgulayan Topi, Arnavutluk'un Avrupa Atlantik yolu konusunda kararlılığını ifade ettiğini de bildirdi. Arnavutluk Cumhurbaşkanı, "Eminiz ki, önümüzdeki yılda, Arnavutluk tam NATO üyesi olacaktır. Adım adım her ay, her yıl AB üyeliği konusunda da ilerlemeler kaydetmekteyiz" dedi.

Topi, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere özel bir önem verdiklerini de kaydederek, Arnavutluk'taki Türk yatırımlarının değerinin son üç yılda dört kat arttığını vurguladı. İki ülkenin gelecek dönemde daha yakın işbirliğinde bulunacağı konusundaki umudunu da dile getiren Topi, Arnavutluk'un birçok alanda iyi kaynaklara sahip bir ülke olduğunu ve altyapı, eğitim, sağlık gibi alanlarda da iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendiğini bildirdi.

Gül'le yaptıkları görüşmede bölgenin durumunu da ele aldıklarını belirten Topi, Kosova'nın 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını tanımasından dolayı Gül'e özellikle teşekkür ettiğini ifade etti. Balkanlarda yeni bir jeopolitik durum olduğuna dikkati çeken konuk Cumhurbaşkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kosova, egemen, bağımsız ve özgür bir ülkedir, Avrupa Atlantik yoluna yönlendirilmiş bir ülkedir. Kosova'nın olabildiğince daha fazla ülke tarafından tanınması konusunda Cumhurbaşkanı Gül'le mutabakata vardık."

Türkiye'nin diğer ülkelere yönelik çabalarından dolayı da Cumhurbaşkanı Gül'e teşekkür ettiğini belirten Topi, EULEX misyonunun Kosova'ya yerleşmesi, Ahtisaari planının en kısa sürede gerçekleştirilmesinin gerekliliği görüşünü de paylaştıklarını ifade etti.

"Kosova gerçeği geriye döndürülemez bir gerçektir. Nereden gelirse gelsin, hiçbir senaryo Kosova'nın parçalanmasına yol açmayacaktır" diyen Arnavutluk Cumhurbaşkanı Topi, bugünkü Kosova liderlerinin, azınlıklara ve demokrasiye saygı göstererek, en yüksek iletişim standartlarını uyguladıklarını belirtti. Topi ayrıca, Balkan ülkelerinin Avrupa Atlantik yoluna gitmesi ve aralarındaki ilişkileri güçlendirmesinin önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesinden dolayı da Gül'ü tebrik ettiğini ifade eden Topi, bu üyeliğin dünya barışının ve demokrasinin tesisinin yanı sıra iki ülkenin yararına da olacağına inandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül'ü Arnavutluk'a davet ettiğini ve Gül'ün de bu daveti kabul ettiğini söyleyen Topi, gelecek yılın ilkbaharında Gül'ün ülkesini ziyaret edebileceğini belirterek, "Biz de iki ülke ilişkilerinin gelişmesine büyük katkıda bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı dostumun Arnavutluk'a gelmesinden memnuniyet duyacağız" diye konuştu.