kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Araç muayenesinde randevulu sistem

AA
Giriş Saati : 26.11.2008 14:05
Güncelleme : 26.11.2008 18:08
Yeni Haber
Ankara Araç Muayene İstasyonları Genel Müdürü Sebahattin Anaç, araç muayene istasyonlarının yakında internet üzerinden ve çağrı merkezleri aracılığıyla randevulu sisteme geçeceğini bildirdi.

Ankara'da 7 noktada faaliyet gösteren TÜVTURK araç muayene istasyonlarına ilişkin basın toplantısı, Akyurt Araç Muayene İstasyonu'nda gerçekleştirildi.

TÜVTURK'ün iş ortaklarından Ankara Araç Muayene İstasyonları İşletim ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Anaç, burada yaptığı konuşmada 18 ayda 81 ilde faaliyete geçecek istasyonların halen 51 ilde bulunduğunu belirtti.
Bu illerdeki 131 istasyonun 355 kanalda hizmet verdiğini kaydeden Anaç, sözleşmenin geçerli olduğu 20 yılda hazine payı ve vergi gelirlerinden 10 milyar dolar finansal katkı beklediklerini ifade etti.

İstasyonlarda periyodik araç muayenesi, tadilat sonrası muayene, zorunlu muayene, tecil işlemlerinin yapıldığını anlatan Anaç, yola uygunluk belgesi için Ulaştırma Bakanlığının yönerge hazırlamasını, teknik altyapısı hazır egzoz emisyon ölçümü için de Çevre ve Orman Bakanlığından onay beklediklerini bildirdi.

Ankara'da 7 sabit, 1 gezici istasyonda hizmet verdiklerini belirten Anaç, mevzuatın belediye sınırları içerisinde kurulacak istasyonlar arasında en az 5 kilometre mesafe olmasını zorunlu kıldığını söyledi.

İstasyon kurulacak arsaların imar yoluna cepheli, giriş çıkış yolu en az 10 metre genişliğinde, kara yoluna erişim olanağına sahip, imarı ''ticaret'', ''konut dışı'', ''kentsel çalışma alanı'', ''sanayi'' veya ''küçük sanayi'' niteliğinde olması gerektiğini belirten Anaç, ''Bu nedenle de şehir merkezinde açılabilecek istasyon sayısı sınırlı. Ancak plan ve programlarımızı olasılıklar için hazırlıyoruz. Uzun vadede Ankara'ya yeni istasyonlar açabiliriz'' dedi.

Anaç, yakında internet üzerinden ve çağrı merkezleri aracılığıyla randevulu sisteme geçileceğini ve istasyonlarda yiyecek, içecek servisi sunulacağını bildirdi.

Ankara'da günde 1380 aracı muayene ettiklerini belirten Anaç, bu araçların yüzde 23'ünün tekrar muayeneye çağrıldığını söyledi.
Karayolları Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hüseyin Uludağ ise Türkiye genelinde muayene edilen araçların yüzde 45'inin yeniden muayeneye çağrıldığını kaydederek, Ankaralıların araçlarının daha bakımlı olduğunu söyledi.

Türkiye'deki trafik kazalarında yılda 10 bin insanın hayatını kaybettiğini belirten Uludağ, bunun önüne geçmenin araç güvenliği ile yakından ilişkili olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından bir aracın muayenesi yapıldı ve istasyon hakkında basın mensuplarına bilgi verildi.