kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Gomorra, Baba kadar olmasa da etkileyici bir mafya filmi.

Napoli Mafyası'nın gerçek yüzü

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
21.11.2008
İtalya'nın tıpkı Rönesans, Michelangelo, Leonardo da Vinci, opera, Sophia Loren ve spagetti gibi dünya kültürüne/literatürüne armağan ettiği kurumlardan biri olan Mafya'nın bir benzeri de, Napoli kentinin ünlü suç mekanizması Camorra'dır. Sicilya'nın Mafyası, Napoli'nin Camorrası... Ama ilkeleri, etiği, işleyiş biçimi hep aynıdır.
Bu, temelde yoksul yörelerdeki insan malzemesine ve insanların doğal zaaflarına gelip eklenen çaresizliklerine dayanan, çok geniş bir yardım ve el uzatma fasadının ardında, tüm bunları alabildiğine sömüren ve sonuç olarak toplum içinde yasadışı büyük bir güç, icabında siyasal otoriteye bile kafa tutacak bir güç meydana getiren bir örgütlenme biçimi.
İşte yazar Roberto Saviano'nun büyük bir araştırma çabası sonucu yazdığı ve 2006'da yayımlandığından beri özellikle İtalya'da tüm satış rekorlarını kıran kitabı (1 milyondan fazla satış ve 42 dile çeviri!), bu örgütün içyüzünü anlatıyor. Kitabın/filmin adı, dinsel kitaplardaki günah şehri Sodom ve Gomor'a benzemesi için Gomorra- Gomor'a çevrilmiş. Elbette bizde de çıkan kitabın ve Cannes'daki jüri büyük ödülünden sonra ithal edilen filmin, bizleri kendi ülkesi kadar ilgilendirmesi beklenemez. Bizler ki mafya olayına en iyi örneğini Coppola'nın Baba üçlemesinde bulan oldukça yumuşatılmış biçimiyle yaklaştık ve sinemadaki nerdeyse yüceltilmiş halinden etkilenerek, onu adeta sevdik...
Dolayısıyla, bu yaklaşımı bir ölçüde yadırgayabiliriz.
Çünkü bu kez ne Brando, De Niro, Pacino veya Duvall kadar karizmatik oyuncular, ne fonda çalan Nino Rota müziği, ne de o romantize edilmiş gerilim var. Ama olayın içyüzüne inen, çevreyle ve toplumsal gerçeklerle ilişkilerini bir bir ortaya döken, çeşitli tanıklıklarla oluşturulmuş ve gerçek bir suç örgütünün yapısını, mantığını ve düzenini ortaya koyan önemli bir çaba var.
Bu açıdan ciddi, sorumlu, gerçekçi ve etkileyici bir film.
Ama yeni bir Baba bekleyenler düşkırıklığına uğrayabilir de...

GOMORRA * * *
Yönetmen: Matteo Garrone/
Senaryo: M. Braucci, Ugo Chitt, G. di Gregorio, M. Garrone, M. Gaudioso, R. Saviano/
Görüntü: Marco Onorato/
Oyuncular: Salvatore Abruzzese, Simone Sacchettino, Salvatore Ruocco, Vincenzo Fabricino, İtalo Renda/ İtalyan filmi.
Haberin fotoğrafları