kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Misket bombaları yasaklanıyor

Giriş Saati : 18.11.2008 15:21
Güncelleme : 18.11.2008 21:24
Yeni Haber
İsveç'in en ciddi gazetelerinden Dagens Nyheter`de çıkan bir habere göre, İsveç hükümeti misket bombalarını yasaklayan uluslararası sözleşmeyi imzalamaya karar vedi.

Habere göre, sözleşmenin imzalanmasından sonra JAS Gripen uçakları için imal edilen kapsüllü bombanın üretimine de son verilecek. Başbakan Fredrik Reinfeldt bu konuda, "Sözleşmeyi imzalamamız silahsızlanmaya gidilmesi doğrultusunda atmış olduğumuz önemli adımlardan biridir. İsveç 1999 yılında mayınları yasaklayan sözleşmeyi imzalamıştı. Şimdi sıra misket bombalarını yasaklayan sözleşmeyi imzalamaya geldi. Bu şekilde sivillerin yaralanması tehlikesinin azaltılması çabalarına iştirak etmiş oluyoruz" dedi.

Misket bombalarını yasaklayan uluslararası sözleşme yüz kadar ülke tarafından geçen Mayıs ayında Dublin`de kabul edilmişti. Sözleşme resmi olarak 3 Aralık`ta Oslo`da imzalanacak. İmza törenine İsveç de katılacak.

İsveç`in misket bombalarını yasaklayan sözleşmeyi imzalaması için büyük kampanylar yapmış olan İsveç Barış ve Tahkim Derneği başkanı Anna Ek de son dakikada gelen bu haberin memnuniyet verici olduğunu söyledi.Ek, bunun için bu kadar beklenildiğinden dolayı yine de hükümeti eleştirdi.

Başbakan Fredrik Reinfeldt gecikmeye sebep olarak Silahlı Kuvvetler nezdinde kapsüllü bomba yerine kullanılacak bir bomba konusunda yapılan araştırmaları gösterdi.

İHA