kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

15 saatlik bilgisayar oyunu hastanelik etti

Giriş Saati : 18.11.2008 10:45
Güncelleme : 18.11.2008 21:24
Yeni Haber
"World of Warcraft" isimli dünyaca ünlü oyunun çıkan son paketini almak için İsveçlileri uzun kuyruklar oluşturdu. İsveçli genç ve çocuklar arasında artık bağımlılık haline gelen oyunla ilgili ebeveynler oyun bağımlılık uzmanları ile sürekli görüştükleri bildirildi.

Olayı araştırma konusu yapan SVD gazetesi, bu problemi "15 yaşındaki bir genç bir gün boyunca oynadı ve çöktü" başlıklı haberle duyururken, bu gencin yaşadıklarından yola çıkarak problemin vahametini ortaya koydu.

Gazeteye konuşan "Game Over" isimli bir bakımevi yetkilisi, "Oyunun çıkışından sonra büyük problemler doğdu" diye konuşurken, bazı gençlerin çöküntüye bile girdiğinden bahsetti.

Oyunu alan bir grubun gencin hafta sonunda bir araya geldikleri ve kesintisiz 24 saat oynarlarken, 15 yaşlarındaki bir gencin yere yığıldığını ve epilepsi nöbeti benzeri bir nöbet geçirdiği kaydedildi. Hastaneye kaldırılan bu gencin, çok az besin ve uykudan dolayı bu krampı geçirdiği tespit edildi.

Tedavisi süren gencin şuan sağlığının iyi olduğu ve dinlenmekte olduğu öğrenildi. İsmi açıklanmayan gencin babası, KvP, "kvPosten" gazetesine konuşurken, bütün gençleri ve velilerini bu hususta ikaz etmek istediğini ifade etti.

Owe Sandberg isimli bağımlılık uzmanı psikolog, takıntılar ve bağımlılıklar noktasında velileri ve gençleri ikaz ederken, bu oyunu sürekli oynayanlarda vücutta sıvı kaybı gibi birçok yan etkilerin baş gösterebileceğini belirtti. Sandberg ayrıca, bu tür oyunlardan dolayı İsveç'te 30 bin ila 40 bin arası gencin risk altında olduğunu ekledi.

İsveç Sosyal Hizmet Uzmanı Emilie Backlund ise, "Çok büyük bir problem oldu. Sürekli olarak veliler arıyorlar, oyunda öyle bir güç var ki, ödüllendirmeler ve farklı seviyelerden dolayı. Bu oyunu sınırsız seviyede oynayabilirsin" diyerek oyunun vahametini gözler önüne serdi. Backlund, bu oyun ya da online oynanan diğer oyunların takıntı haline getirmeye çok müsait oyunlar olduğunu söyledi. Backlund son olarak, bu tehlikenin sadece gençlerde değil, yetişkinler için de geçerli olduğunu ekledi.

CİHAN