kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

F-35 ilk kez ses duvarını aştı

Giriş Saati : 18.11.2008 15:55
Güncelleme : 18.11.2008 21:24
Yeni Haber
NATO üyesi müttefik ülkelerin ortak taarruz uçağı F-35, ABD'deki deneme uçuşunda ilk kez ses duvarını aştı.

ABD basınında yer alan haberlere göre, ana üretici firma Lockheed Martin'in F-35 test uçağı Texas eyaletindeki Forth Worth hava üssü ile Wichita Falls arasındaki bölgede Mach 1,05 hızına ulaşarak, ses duvarını aşmış oldu.

Deneme aşamasındaki savaş uçağı, 69. test uçuşunda ses duvarını aşarken, normalde taşıyacağı tüm silah ve bombaların ağırlığıyla uçtu.

NATO üyesi müttefik ülkelerin ortak taarruz uçağı F-35'e, Türk firmaları da önemli ölçüde katkıda bulunuyor. F-35 Lightning (Şimşek) (Joint Strike Fighter / Müşterek Taarruz Uçağı), savaştaki her amaç için farklı uçak geliştirmenin masraflı olmasından dolayı tek bir uçağın tüm görevleri yerine getirmesi amacıyla tasarlanan ve aynı zamanda ABD'nin son insanlı savaş uçağı projesi.

ABD, deniz ve hava kuvvetlerindeki F-16, A-10, F/A-18, AV-8B'leri, 2500 adet üretilmesi planlanan bu uçakla değiştirecek.

İngiltere de Harrier modeli savaş uçaklarını bu uçak ile değiştirmeyi öngörüyor.
Üretim çalışmalarında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkenin yer aldığı bu projenin hayata geçmesiyle Türkiye elindeki F-16'ları bu uçak ile takviye edip değiştirmeyi planlıyor.

F-22'de kullanılan teknolojilerden faydalanılarak üretilen uçak, radardaki izi F-22 kadar küçük olamasa bile şu anki savaş uçaklarından düşük. Bunu sağlamak için silah istasyonları gövdenin içine saklandığı prototip arasında dikey iniş ve kalkış yapabilen bir modelin de bulunduğu belirtiliyor.

Bu sayede uçak gemilerine ve elverişsiz yerlere rahatlıkla inebilecek savaş uçağının, uçak gemisine inip kalkarken mancınık ile fırlatılabilmesi ve kanca ile yakalanabilmesi için gövde altı da özel biçimde sağlamlaştırıldı. Uçak tek kişilik ve tek motorlu.

AA