kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

FT: "Obama Ortadoğu parçalayıcısı mı?"

Giriş Saati : 18.11.2008 10:37
Güncelleme : 18.11.2008 21:24
Yeni Haber
BBC'nin Türkçe internet sitesi "http://www.bbc.co.uk/turkish"te yer alan basın özetlerine göre Financial Times gazetesinin yorum sayfasında yer alan Gideon Rachman imzalı yazının başlığı: "Obama, Ortadoğu parçalayıcısı mı?"

Financial Times gazetesinde yer alan yazıdan bazı satırlar özetle şöyle: "Tarihçiler bazen birleştiriciler ve parçalayıcılar olarak ikiye ayrılır. Parçalayıcılar, sorunları ufak parçalara ayırmayı severler. Birleştiriciler ise hepsini birbiri ile ilişkilendirir."

"Müstakbel Ortadoğu barış elçileri de bu şekilde ele alınabilir. Birleştiriciler, tüm bölgeyi, yani Irak, Lübnan, Suriye, İsrail-Filistin, hatta İran'ı birlikte ele alır. Parçalayıcılar ise tüm bu sorunlarla ayrı ayrı ilgilenmek ister."

"İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'in, ABD seçiminin olduğu gün yaptığı konuşmadaki mesaj birleştiricilikti. Filistin konusunun çözümünün tek yolunun Ortadoğu'da geniş kapsamlı yeni bir düzenleme olacağını söylüyordu."

"Elbette birleştiriciliğin belli bir cazibesi var. Tüm Ortadoğu'yu tek seferde çözme fikri çok güzel." Gideon Rachman yazısının bu noktasında "Peki Obama acaba nasıl bir yol izleyecek?" diye soruyor ve cevabını da yine kendisi veriyor: "Bence pratik siyaset anlayışı gereği Obama, parçalayıcı olmak zorunda. Dış politikadaki ilk önceliği de İsrail-Filistin sorunu olmayacak. Avrupalı diplomatlara göre ise Obama bu sorunu öncelikleri arasına almış durumda."

"Bu konuyu geciktirmek doğru olmaz, çünkü bu sorun Ortadoğu'daki tüm diğer meselelerin çözümü için de bir anahtardır." Guardian gazetesinde bu sabah ön sayfada yine Amerikan siyasetine ilişkin bir haber yer alıyor. Habere göre Hillary Clinton, Demokrat parti başkan adaylığı ön seçimlerindeki rakibi olan ve iki hafta önce başkanlığa seçilen Barack Obama'nın "dışişleri bakanlığı teklifini kabul edecek." "Guardian'ın edindiği bilgiye göre Clinton, eski rakiplerini ekibine katarak geniş tabanlı bir birlik hükümeti kurmak isteyen Barack Obama tarafından önerilen dışişleri bakanlığı görevini kabul etmeyi planlıyor." "Obama'nın danışmanları şimdi Bill Clinton'ın Afrika'ya yardım götüren vakfının işlemlerini inceliyor. Ancak Demokratlar bu güvenlik araştırmasının bir sorun teşkil edeceğini düşünmüyor." "Clinton, yerini alacağı Condoleeza Rice'ın makamında ülkenin dış politika alanındaki baskın sesi olabilir."

İHA