kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Rus dazlaklar, ırkçılık karşıtı Rusları da öldürüyor

Giriş Saati : 18.11.2008 15:11
Güncelleme : 18.11.2008 21:24
Yeni Haber
Rus ırkçı dazlaklar bu yıl 100'den fazla yabancıyı öldürdü. Dazlakların kurbanları arasında ise en fazla sayı Özbek vatandaşlarına ait.Öldürülenler arasında ırkçı karşıtı olan Rus vatandaşlar da var.

İnsan Hakları Moskova Bürosu Başkanı Aleksandr Brod, İnterfaks'a yaptığı açıklamada, Rus ırkçı dazlakların sene başından bu yana ülkede 100'den fazla yabancı vatandaşı öldürdüklerini kaydetti. Öldürülenler arasında en fazla Özbek vatandaşının olduğunu belirten Brod, "2008 yılının Ocak-Kasım ayları arasında Rusya'da yabancı vatandaşlara yönelik toplam 269 saldırı olayı tespit edilmiş durumda. Bu saldırılar sonucunda toplam 114 yabancı hayatını kaybederken, 357 kişi de yaralandı. Kurbanlar arasında en fazla sayı Özbek vatandaşlarına (18 ölü ve 23 yaralı) ait. Diğer sayı ise şöyle sıralanmakta: Kırgızlar (10 ölü ve 6 yaralı), Tacikler (9 ölü ve 35 yaralı), Azeriler (8 ölü ve 24 yaralı) ve Ermeniler (4 ölü ve 3 yaralı).

Saldırı olayları ise Moskova ve Moskova çevre bölgesinde (49 ölü ve 167 yaralı), St.Petersburg ve Leningrad bölgesi (19 ölü ve 36 yaralı), Sverdlov bölgesi (6 ölü ve 10 yaralı) ve Yaroslav bölgesinde (4 ölü) meydana geldi" dedi.

Rus insan hakları savunucusu Brod, ırkçı dazlakların karşı görüşe sahip olan Rus kökenli vatandaşlara da saldırdığına dikkat çekerek, "Saldırılar sırasında 8 Rus da hayatını kaybetti, 34'ü ise yaralandı" diye konuştu. Brod, olaylarla ilgili toplam 170 dazlağın göz altına alındığını da sözlerine ekledi.

DAZLAKLAR ARTIK TERÖR ÇETESİ HALİNE GELİYOR

Rusya'da faaliyette bulunan insan hakları dernekleri, ülkede giderek artan yabancı düşmanlığı konusunda daha önce de uyarılarda bulunmuştu.

Derneklere göre dazlaklar olarak bilinen gruplar şekil değiştirerek terör örgütü haline geliyor. Aleksandr Brod daha önce yaptığı açıklama da, dazlak çetelerin çok iyi silahlandığının altını çizdi. Brod, "Dazlaklar iyi silahlanmış durumda. Özel eğitim yapıyor ve kendi eylemleri için patlayıcı madde hazırlıyorlar. Dazlaklar, Rusya vatandaşlarının güvenliği açısından da tehlike oluşturmaya başladı." ifadelerini kullandı.

Rusya'da yaklaşık 70 bin dazlak çete halinde faaliyet göstermekte. En çok Orta Asya ve Kafkasya kökenli esmer vatandaşlar dazlakların kurbanı olmakta. Dazlaklar, 12 Ocak'ta Rusya`nın Sibirya bölgesi Novosibirsk kentinde 46 yaşındaki Türk vatandaşı Fatih Mehmet Eslen'i beyzbol sopasıyla döverek öldürmüştü.

CİHAN