kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
PROF. DR. MARIA BOHMER

Türk başbakan için çok fazla beklemeyelim

HAZAL ATEŞ BERLİN
18.11.2008
Almanya'da Yeşiller Partisi eşbaşkanlığına seçilen Özdemir'e, Uyum Bakanı'ndan destek geldi. Bakan Böhmer "Alman rüyası yaratmalıyız. Türk başbakan için Amerika kadar beklemek istemiyoruz" dedi..
Misafir işçi olarak giden ailenin siyasetçi oğlu, Avrupa Parlamentosu milletvekili Cem Özdemir Almanya'da tarih yazdı. Bir siyasi partinin liderliğine yükselen ilk yabancı kökenli siyasetçi olan Özdemir'in başarısı, Avrupa'da yaşayan göçmenler için de tarihi bir dönemeç oldu. Almanya'nın Göç, Mülteciler ve Entegrasyon'dan sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer de, Özdemir'in seçilmesiyle ilgili konuştu. Robert Bosch Vakfı-Türkiye Alman Kültür Forumu'nca ikili ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında basınla biraraya gelen Böhmer, ilginç mesajlar verdi:

'ALMANYA RÜYASI OLMALI'
*
Politikanın her alanında ülkemize gelen göçmenler sorumluluk üstlenmeli. Yeşiller'de Cem Özdemir'in ön plana çıkmasına çok sevindim. Amerika kadar uzun beklemek gerekmiyor.

* Amerika'ya gıpta ile bakıyorum. Sadece Obama'yı seçtikleri için değil, Amerikan rüyasından bahsediyorum. Dilerim ki biz de Almanya rüyasından bahsedelim.

'TÜRKLER ARTIK MİSAFİR DEĞİL'
*
Uyum politikaları konusunda zıt görüşler var. Almanya'da yaşayan insanlarla birlikte çalışıp, çok sesliliğin gelişmesini istiyoruz. Çeşitlilik Almanya için şans.

* İşçiler artık misafir değil. Burada aile kurdular. Çocukları, torunları burada doğdu. Ekonomimizin bu noktaya gelmesine yardım ettiler.

* Bugün 65 yaşına kadar olan Türkler'in yüzde 70'i vasıfsız işçi. İtalyanlar'ın da yüzde 70'i. Ancak yeni jenerasyon için çok çaba gösterilmeli. Türkiye'deki diplomaların ülkemizde kabul görmesi konusunda çalışıyoruz. Almanya'da Türkler dahil 5 bin kişinin akademik düzeyde diploması var ama tanınmıyor. Biz böyle bir potansiyeli kullanmama lüksüne sahip değiliz.