kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Bütçeden kötü sinyal gelmeye devam ediyor

13.11.2008
Bütçe açığı daralmasına karşın vergi gelirlerinin zayıf seyri, harcamalardaki artış dengeyi bozuyor..
Bütçede faiz dışı fazla ekimde 1.9 milyar YTL'yi aştı ve geçen yılki 1.8 milyar YTL'nin üzerinde bir rakama ulaşmasına karşın vergi gelirlerinde zayıflık, yatırım harcamalarında yıllık ödeneklerin neredeyse tamamının kullanılması bütçeden de kötü sinyaller olarak algılandı. Maliye Bakanlığı ekim ayı bütçe sonuçlarını açıkladı. Buna göre bütçede ekimde 15 milyar 107 milyon YTL'lik gelir toplanırken giderler 15 milyar 178 milyon YTL oldu. Aradaki farkı gösteren bükçe açığı ise 71 milyon YTL'ye yakın seyretti. Ekimde faiz dışı fazla ise 1 milyar 942 milyon YTL olarak açıklandı.

EKİME KAYDI
Ancak, eylül ayındaki vergi gelirlerinin bir kısmının ekime kaydığı dikkate alındığında, son iki ayın performansı birlikte değerlendirildiğinde, IMF tanımlı FDF geçen yılın benzer dönemine göre belirgin şekilde düşüş yaşandı. İlk 10 aylık verilere göre harcamalar 180.7, gelirler 189.6 milyar YTL oldu. Geçen yılın ilk 10 ayında 12,3 milyar YTL olan bütçe açığı ise bu yılın aynı döneminde 4,9 milyar YTL'ye geriledi. Faiz dışı denge ise 32.4 milyar YTL'den 38.5 milyar YTL'ye yükseldi.

VERGİ GELİRİ DÜŞTÜ
Eylül ve ekimde iki ayda mali peformansta görülen zayıflamada, gelirlerin vergi gelirlerine bağlı olarak azalması yanında harcamaların artması da etkili oldu. Bu dönemde sermaye giderlerinin önceki yıla göre 1.6 milyar YTL ve mahalli idarelere ayrılan payların 400 milyon YTL kadar artması dikkat çekerken sermaye giderleri şimdiden yıl sonu ödeneğine yaklaşmış, sermaye transferlerinde ise ödenek şimdiden aşıldı. Vergi gelirlerinde ise geçen yılki seviye korundu. Bu arada, eylül-ekim aylarında KDV gelirlerinde geçen yılın aynı ayına göre hafif bir gerileme gözlendi. Büyümede beklenen yavaşlamanın ve harcama artırıcı (GAP ve diğer projeler) düzenlemelerin etkileri önümüzdeki dönemde daha belirgin hissedilebilecek.