kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'nin ilk hedge fonu satışa çıktı

Giriş Saati : 13.11.2008 16:26
Güncelleme : 13.11.2008 17:08
Yeni Haber
Uluslararası piyasalarda hedge fon olarak bilinen finansar aracın satışına Türkiye'de de başlandı. 'Serbest Yatırım Fonu' adıyla kurulan fonların ilk örneğini İş Yatırım, Arbitraj Serbest Yatırım Fonu adıyla satışa sundu.

Uluslararası piyasalarda 'hedge fon' adıyla bilinen fonların Türkiye'deki ilk örneğinin çıkışı için başlatılan çalışmalar tamamlandı. İş Yatırım tarafından oluşturulan ve 12 Kasım 2008 tarihinden itibaren satışa sunulan 'İş Yatırım Arbitraj Serbest Yatırım Fonu', Türkiye'de kurulan ilk serbest yatırım fonu oldu. 30 milyon YTL başlangıç tutarlı fon, her hafta çarşamba günleri fiyat açıklayacak. İş Yatırım, asgari fon işlem tutarını ise 100 bin YTL olarak belirledi.

Serbest Yatırım Fonları, yurtdışı çoğu örnekte olduğu gibi, Türkiye'de de 'nitelikli yatırımcılar' tarafından alınıp satılabilecek. Yerli ve yabancı fonlar, emeklilik fonları, yatırım ortaklıkları, aracı kurumlar, bankalar, sigorta şirketleri, portföy yönetim şirketleri, ipotek finansman kuruluşları, emeklilik ve yardım sandıkları, vakıflar ve benzeri kuruluşlar nitelikli yatırımcı olarak kabul ediliyor. Ayrıca, Serbest Yatırım Fonu katılma paylarının halka arz tarihi itibariyle, en az 1 milyon YTL tutarında Türk ve/veya yabancı para ve sermaye piyasası aracına sahip olan gerçek ve tüzel kişiler de nitelikli yatırımcı olarak fon alıp satabilecek.

İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Ümit Onbaşı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk hedge fonunu çıkartmış olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Serbest fonların yatırımcılar için yeni ve önemli bir seçenek oluşturacağını aktarırken, hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. Onbaşı, İş Yatırım Arbitraj Serbest Yatırım Fonu'nun kuruluşu öncesinde oldukça kapsamlı bir ön hazırlık yapıldığını belirterek, "Konunun dünyadaki örnekleri, hedge fon sektörünün gelişimi, uygulanan stratejiler, yaşanmış vaka çalışmaları incelenmiş ve kapsamlı eğitimlerin ardından Türkiye'de uygulanabilecek stratejilerin analizi yapılmıştır. Mevzuatın getirdiği zorunlulukların çok ötesinde bir risk yönetim sistemi oluşturulup, kurum içinde ayrı bir müdürlük tarafından risk takibi ve analizi için ileri düzeyde bir yazılım geliştirilmiştir." dedi.

İş Yatırım Arbitraj Serbest Yatırım Fonu için, sabit bir strateji belirlenmesi yerine, uygulanabilirliği olan tüm stratejilere açık olmasının öngörüldüğünü ifade eden Onbaşı, yeni fonun yapısına ilişkin olarak da şu bilgileri verdi: "Fonun temel yatırım stratejisi, piyasalardaki kısmi ya da tam arbitrajlardan yararlanmaktır. Hedeflenen ana strateji, daha az risk ihtiva eden stratejileri ağırlıkta tutmak olmakla birlikte, konjonktürün ön plana çıkarabileceği diğer stratejileri de dönem dönem kullanmaktır. Piyasa yönlü (directional) pozisyonların asgari seviyede tutulup, göreceli değer (relative value) stratejilerinin ön plana çıkarılması düşünülmektedir."

DÜNYADA HEDGE FONLAR

Dünyada yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu düşünülen hedge fonların çoğu, off-shore olmalarına, dolayısıyla kayıt altında olmamalarına ve regüle edilmemelerine karşın Türkiye'deki Serbest Yatırım Fonları, Sermaye Piyasası Kurulu'na kayıtlı ve SPK mevzuatı çerçevesinde denetime tabi olacak. Hedge fonların dünyadaki uygulamaları incelendiğinde, bu fonların genel stratejilerinin, yaygın bilinenin aksine genel olarak yüksek riskler taşımak değil, pozisyon sınırlamaları olmadığı için her türlü yatırım aracını kullanarak risksiz getiri seviyesinin üzerinde gelir elde etmek olduğu ifade ediliyor.

CİHAN