kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sendikasyon telaşına yabancı çıkışı eklendi dolar 1.66'ya değdi

13.11.2008
Dolarda son iki gündür yaşanan hızlı çıkışın ardında IMF ile hâlâ bir anlaşma yapılmaması, yabancı çıkışlarının devam etmesi ve toplam 730 milyon dolarlık sendikasyon ödemesinin yattığı belirtildi..
1.74 YTL'yi gördükten sonra 1.55 YTL seviyesinde dengelenen doların ateşi son iki günde yine yükseldi. Salı günü yabancı çıkışlarıyla 1.61 YTL'nin üzerine çıkan dolar, dün güne düşüş eğilimi ile başladı ancak öğleye doğru yönünü tekrar yukarı çevirdi ve 1.66 YTL'ye kadar tırmandı. Uzmanlar kurdaki hareketi, durgunluk endişelerinin derinleşmesi, yatırım bankalarının cari açığı yüksek ülkelerin para birimlerinden çıkılması yönündeki tavsiyesi ile vadesi dolan sendikasyon kredilerinin geri ödemelerine bağladı.

SENDİKASYON ETKİSİ
Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay önümüzdeki 1.5 ayda toplam 3.8 dolar tutarında vadesi gelen sendikasyon kredisi bulunduğuna dikkat çekterek, bu kredilerin yurtdışındaki şartlar nedeniyle hepsinin yenilenemeyeceğini kaydetti. Piyasadaki dolar talebini dünka 425 milyon dolarlık ve bugün yapılacak 240 milyon Euro'luk sendikasyon ödemelerine bağlayan Uskuay, ay sonunda da 1.2 milyar dolarlık vadesi dolan bir sendikasyon olduğunu hatırlattı. Uskuay bu dönemde kurların kritik 1.70 YTL sınırının üzerine çıkabileceğini vurguladı.

YABANCI ÇIKIŞLARI
Anadolubank Hazine Grup Başkanı Tolga Şanefe ise kurdaki yükselişi IMF ile hala bir anlaşma sağlanamamış olmasına bağladı. Uluslararası yatırım bankalarının cari açığı yüksek ülkelerin para birimlerin çıkılması yönündeki tavsiyesinin de YTL'den çıkışta önemli olduğunu belirten Şanefe, piyasadaki yerli oyuncuların pozisyon almadığını, hareketin tamamen yabancı kaynaklı olduğuna dikkat çekti.
Haberin fotoğrafları