kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer

'Kriz doğru yönetilirse 5 yıl ileriye gideriz'

12.11.2008
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, alınan önlemlerle çöküşün önlendiğini söyleyerek "Kriz doğru yönetilirse 5 yıl ileriye gideriz" dedi..
Bankacılık sektörün dayanıklılığının artmasına rağmen dünya çapındaki gelişmelerin etkilerinden tamamen muaf olduğunun düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer temkinlilik önerisinde bulundu. "Global Kriz: Etkileri, Türkiye'ye Yansımaları" konferansında Kadir Has Üniversitesi öğrencileri ile biraraya gelen Dinçer, alınan önlemlerle küresel bir çöküşün engellendiğini ancak önümüzdeki dönemde düşük büyüme oranları beklendiğini kaydederek, "Kriz doğru yönetilirse ülkemizi 5 sene ileriye götürür" dedi. Bölgesel ya da ulusal bir ekonomiye yönelik çözümlerin kısa süreli olacağı için topyekûn çözüm arayışına gidilmesi gerektiğini belirten Dinçer, krizin makroekonomik politika koordinasyonu için fırsat yarattığını kaydetti. Dinçer, bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranının minimum yüzde 12 olan hedefe karşılık yaklaşık yüzde 15 civarında olduğuna ve yurtdışının aksine herhangi bir likidite sorunu da yaşanmadığına dikkat çekti. Türk bankacılık sektöründe mevduatın kredilere oranı yurtdışı seviyelerinin önemli oranda üstünde olduğunu belirten Dinçer, "Türkiye'de takipteki krediler oranı yüzde 3, kredilerin GSMH'ya oranı yüzde 38'dir" dedi.

'ÜÇ KANALDAN ETKİLENİRİZ'
Türkiye'nin güçlü yanlarına rağmen krizden 3 kanaldan etkilenme olasılığı bulunduğunu kaydeden Sabancı Dinçer, bunları, yurtdışı finansman imkanlarının daralması, yurtdışı talep azalmasına bağlı olarak ihracatın azalması, bunun büyüme üzerinde yaratacağı olumsuz etki ve global risk alma iştahındaki azalma olarak sıraladı. Risk alma ve yatırım yapma iştahında seçici davranılan bir döneme girildiğini hatırlatan Dinçer, "Ancak Türkiye'de merkez bankasının güçlü rezervleri ve döviz tevdiat hesapları bozulmayı sınırlayacaktır. Ayrıca faizlerin yüksekliği de ilerleyen dönemde risk alma iştahında bir artış olduğu zaman TL'ye destek veren bir faktör olacaktır" dedi.