kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Otistik çocuklara hayvanlarla terapi

Giriş Saati : 10.11.2008 10:38
Güncelleme : 10.11.2008 22:28
Yeni Haber
İzmir'in Menemen ilçesindeki Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'nde eğitim gören çocuklara, iletişim becerilerinin gelişimi amacıyla hayvanlarla terapi tekniğiuygulanıyor.

Merkez Müdürü Sadettin Akçi, otistik çocukların çevreleriyle iletişim kurmasını sağlamak ve davranış problemlerini çözmek amacıyla uygulanan çok sayıda terapi yöntemi bulunduğunu söyledi.

Merkezde verilen özel eğitim sürecinde, iletişim odaklı terapi tekniklerini de uyguladıklarını ifade eden Akçi, ''İnsanlar arası iletişimin sosyal ön koşulları vardır. Oysa insanla hayvan arasındaki ilişkide ön koşul söz konusu değil. Özellikle öfke krizine giren çocuklar, koşulsuz iletişim kurabilen hayvanlarla bir araya geldiğinde rahatlıyor'' dedi.

Merkezde 2002 yılından bu yana hayvanlarla terapi tekniğinin kullanıldığını bildiren Akçi, şöyle devam etti:

''Mutlu olan insanın bir sonraki davranışı da olumlu olacaktır. Hayvanların, özellikle de atların çocuklar üzerinde olumlu etkisi var. Biz de çocuklarımızı mutlu etmek için at terapisi uygulamaya başladık. Semersiz kullanıldığında, özellikle tensel temas esnasında çocukların negatif enerjilerinin alındığını, devamındaki çalışmalarda son derece olumlu tepki verdiklerini gördük. Bugüne kadar özgün terapi yöntemlerini uyguladığımız 74 çocuk, normal eğitim veren ilköğretim okullarına kazandırıldı. Bu terapi sürecinin büyük etkisi olduğuna inanıyoruz.''

GÜVERCİNLERİN KANAT ÇIRPIŞLARIYLA SAKİNLEŞİYORLAR

Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi Müdürü Sadettin Akçi, 160 öğrencinin eğitim gördüğü kurumda, 2'si midilli 4 at ile çok sayıda köpek, güvercin ve kümes hayvanlarıyla terapi uygulandığını belirtti.

Her çocuğun otizmden farklı şekillerde etkilendiğine dikkati çeken Akçi, çocukların çeşitli çalışmalara verdiği tepkiyi gözleyerek terapi şekline karar verdiklerini kaydetti.

Otistik çocukların sıklıkla öfke nöbeti geçirdiğini vurgulayan Akçi, ''Öfke krizine giren çocuğun kilitlenmesini güvercinlerin kanat çırpışı çözüyor ve rahatlamasını sağlıyor. Öfkeyle giren çocuk, gülerek çıkıyor o alandan'' diye konuştu.

''AVRUPA'NIN EN İYİ MERKEZLERİNDEN''

Sadettin Akçi, sürdürülen projeler aracılığıyla Avrupa ülkeleriyle temas halinde bulunduklarını, dünyada engelli bireylere uygulanan hayvanlarla terapi yöntemlerini incelediklerini söyledi.

İtalya, Macaristan ve Romanya'dan heyetlerin merkeze gelerek incelemelerde bulunduğunu bildiren Akçi, şöyle konuştu:

''Farklı ülkelerdeki çalışmaları inceleyerek, uygulamaları müşterek bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, engelli birey aynı sorunları yaşıyor. Bu anlamda özgün terapilerle ilgili Avrupa'nın en iyi merkezlerinden biriyiz.''

Akçi, otistik çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak biyolojik ve psikolojik istasyonlardan kurulu merkezin benzerinin Türkiye'de bulunmadığını, hayırseverlerin destekleriyle gelişen merkezde hayvanlarla terapi yönteminin yanı sıra suyla terapi (hidroterapi), sanat ve doğayla terapi tekniklerinin uygulandığını kaydetti.

(AA)