kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Olmert'ten tartışılacak öneri

Giriş Saati : 10.11.2008 20:27
Yeni Haber
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ülkesinin 1967 öncesi topraklarına geri çekilmesi gerektiğini belirtti.

Olmert, İzak Rabin'in öldürülmesinin 13. yılında, Rabin'in gömülü olduğu Herzl dağındaki devlet mezarlığında düzenlenen törende bir konuşma yaptı. İsrail'in Rabin'in hatırasına hürmet için Kudüs'teki Arap mahalleleri de bırakması gerektiğini ifade eden Olmert, ülkesinin, "ortaya çıkmış olan gerçekleri de göz önünde tutmak kaydıyla" 1967'ye kadar İsrail Devleti'ni oluşturan topraklara çekilmesi gerektiğini söyledi.

İsrail, 1967'deki 6 Gün savaşları sonrası Doğu Kudüs'ü iltihak etmişti.
Olmert, karar vermek için gereksiz yere beklemenin, halen iki halk (İsrail ve Filistinliler) için, belirli, üzerinde anlaşılmış ve dünyaca tanınmış sınırlara sahip iki devlet düşüncesine bağlılığını sürdüren uluslararası toplumdaki hassas dengeleri değiştirebileceğini vurguladı ve "Tanrı korusun, ayağımızı sürüyecek olursak, iki devlet düşüncesine olan desteği yitiririz" dedi.

"Bunun alternatifi düşünülemez ve herkes bunun farkında" diye konuşan Olmert, radikal ve görüşme sürecine kapalı yeni bir rejimin, Filistin bölgelerinde denetimi ele geçirebileceğini uyarısında bulundu.
Olmert, İsrail'deki ulusal kanallardan da yayımlanan anma törenindeki konuşmasında, "Bu kolay bir karar değil, ama yaşamsal olduğu kesin" sözleriyle, eski Başbakan İsak Rabin'in, "tereddütlü ve kuşkulu dahi olsa", yerine konabilecek başka bir şey olmayan derinden bir anlayışla buna yönelmiş olduğunu dile getirdi.

Rabin, 4 Kasım 1995'de Filistinlilerle barış görüşmelerinin yürütüldüğü sırada, aşırı sağcı bir Yahudi yerleşimci tarafından düzenlenen silahlı saldırıda öldürülmüştü.

NETANYAHU: "BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİ SÜRDÜRECEĞİM"

Öte yandan, İsrail muhalefetinin lideri, Likud Başkanı Binyamin Netanyahu da önümüzdeki şubat ayı başında yapılacak seçimlerde Başbakan olarak seçilmesi halinde, Filistinlilerle yapılan barış görüşmelerini devam ettireceğini söyledi.
Yapılan anketler, Netanyahu'nun partisi Likud ile Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin başkanlığa seçildiği Kadima partisinin seçimlerde başa baş bir görüntü vereceğini gösteriyor.

Netanyahu, Dörtler Grubu'nun temsilcisi Tony Blair'le bugün yaptığı görüşmede, seçildiği takdirde, barış görüşmelerini ilerleteceği vaadini dile getirdi.