kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ragıp Basmazölmez’in Varolma Biçimi isimli çalışması (altta) ve Nancy Atakan’ın video eseri Sağanak (sağda), Taşınabilir Sanat etkinliklerinin ilk sergisi olan İsim-Şehir’de izlenebiliyor.

Köşe bucak güncel sanat

ÖZGÜR ÇAKIR SABAH
09.11.2008
Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi, sanatın18 temsilcisini İsim-Şehir sergisinde buluşturdu. İstanbul 2010 imzalı gezici sergi projesi, güncel sanatın 'Avcılar'dan Şile'ye kadar' yayılmasını hedefliyor..
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Görsel Sanatlar Yönetmenliği'nin çağdaş sanatın geniş halk kitlelerine ulaşması amacıyla hazırladığı 'Taşınabilir Sanat' projesinin ilk sergisi, Kartal Bülent Ecevit Sanat Merkezi'nde dün açıldı. İsim-Şehir sergisi , 2010 yılına kadar 39 ilçeyi gezecek 20 çağdaş sanat paketinin ilki. Derya Yücel küratörlüğünde hazırlanan ve 18 farklı sanatçının işlerini 15 Aralık'a kadar buluşturan etkinlikle ilgili konuşan İstanbul 2010 AKB Görsel Sanatlar Yönetmeni Beral Madra, şunları söylüyor: "Önce İstanbul'un durum tespitini yaptık. Günümüz sanat üretimi ya da üretilen işlerin kitleye sunumunun sadece 3-4 ilçede gerçekleştiğini gördük. Halbuki şu an uluslararası bağlamda yürürlükte olan sanat türlerinin İstanbul'a yayılması gerekiyor. Bu yüzden de uluslararası etkileşimli bir sanat anlayışına ihtiyaç var."

'SIKIŞIKLIĞA' ALTERNATİF
Madra ayrıca, İstanbul'un çeperinde yaşayan kitlelerin sanattan uzak kaldığını, diğer yandan sanatçıların da Nişantaşı ve Galata gibi çevrelere sıkışmış bir şekilde bu insanlara ulaşamadığını da vurguluyor. Madra geniş kitlelere ulaşabilmek için İstanbul Belediyesi Kültür ve Tanıtım Müdürlüğü ve yine belediyenin Kültür A.Ş.'siyle işbirliği yaptıklarını, serginin Kartal'dan sonra Tuzla ve Ümraniye'ye erişeceğini ifade ederek, şunların altını çiziyor: "Bu işin bir ucu Şile'de, diğer ucu Avcılar'da olacak ve 2010 sonuna kadar bu böyle devam edecek. Video müzik ve çeşitli performans alanlarında üretim yapmak isteyen ama maddi sıkıntı içinde olan o kadar çok insan var ki. Bunu önemsiyoruz. Bu yüzden gösterişli olmasa bile uzun ve derin bir proje ortaya koymaya çalışıyoruz." Sergiyle paralel olarak, merkezin sinema salonunda yer alan Videoist 2010 gösterimleri ile ilgilenen Ferhat Kamil Satıcı ise, etkinliğin İstanbul merkezli çalışan yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini bir araya getidiğini hatırlatıyor: "Video sanatının farklı mecralarda sunulabilmesinin avantajından yararlanarak, bu sanatın sunumunda farklı anlatım biçimleri yaratmakla ilgileniyoruz."