kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Denizaltıda gazdan 20 ölü

09.11.2008
Yangın söndürme sistemi yanlışlıkla devreye giren taarruz tipi nükleer Rus denizaltısındaki 20 kişi salınan freon gazından öldü, 21 kişi yaralandı. Reaktörün zarar görmediği açıklandı..
Beş yıl önce 118 denizciye mezar olan dev nükleer denizaltı "Kursk" faciasının acısı hâlâ tazeyken, Rusya yine bir denizaltı kazasıyla karşı karşıya kaldı. 2000 yılında "Kursk" adlı denizaltının infilak edip 118 mürettebatıyla batmasının ardından yaşanan ikinci büyük felaket, Rus donanmasının Pasifik Okyanus filosuna bağlı bir nükleer denizaltısında meydana geldi.

RADYASYON SEVİYESİ NORMAL
Donanma sözcüsü Albay İgor Digalo, "Japon denizinde sefer yapan bir denizaltının yangın önleme sisteminde patlama meydana geldi. Yangın olmamasına rağmen devreye giren sistemin alevleri söndürmek için püskürttüğü gaz, denizaltının o bölümünde bulunanların zehirlenmesine neden oldu" dedi. Söz konusu gazın, klima sistemleri ve buzdolaplarında da kullanılan "freon" olduğu kaydedildi. Teknik hatanın tersane personelinden kaynaklandığı ve bunun bir bilgisayar programı ya da işletim sistemi hatası da olabileceğini kaydeden Albay Digalo, kaza sırasında denizaltıda 81 asker ve 127 tersane uzmanı olduğunu kaydetti. Kaza sırasında gazdan çeşitli derecelerde zehirlenen 20 kişi öldü, yaralanan 21 kişi ise denizaltıya eşlik eden gemiye alındı. Kazanın ardından herhangi bir hasar oluşmadığı belirtilen denizaltı ve eşlikçi savaş gemisi üslerine döndü. Yaptığı açıklamada "Nerpa" adlı denizaltıdaki nükleer reaktörün zarar görmediğini belirten Albay Digalo, "Tam bir sorumluluk içinde temin ederim ki, denizaltı reaktörü halen normal olarak çalışıyor, radyasyon seviyesi de normaldir. Denizaltı hasar görmedi" dedi.
Haberin fotoğrafları